НС разреши на Горанов да договаря заем до 3 млрд. лева

  • 19 ноември 2014 16:59

  • 1581
  • 10
НС разреши на Горанов да договаря заем до 3 млрд. лева
© Булфото

Парламентът даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет и в него да е записано изтеглянето на подобен заем.

Решението за предоставяне на мандат на министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и Министерски съвет да водят преговори за поемане на нов дълг бе последна точка от дневния ред на парламента за днес. Депутатите дори удължиха работното си време, за да да го приемат.

"За" предоставянето на мандат на Горанов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова, а "против" гласуваха БСП и "Атака". Представителите на ДПС се въздържаха.

"Народното събрание дава съгласие Министерски съвет да води преговори и да предприема всички други необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация", гласи точният текст на приетото решение.

Вчера Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, която предвижда скок на дефицита до 3,7% и поемане на нов дълг в размер на до 4,5 млрд. лева, които трябва да отидат за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете във връзка с фалита на КТБ и дупките в бюджетите на НЗОК и отделните министерства.

По време на дебатите Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на обяви, че "предишното правителство няма никаква вина за това, че един собственик на една банка я е окрал и я е превърнал в пирамида", както и че е "изхарчил парите на вложителите". В момента на депутатите им се налага да мислят как да покрият тези пари, обяви Цонев.

"Това, че имаме банка в несъстоятелност и ще трябва да осигурим достъп до гарантираните влогове, никой не го оспорва. Съществуват различни варианти за осигуряване на този ресурс", коментира по време на дебатите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

"Предпочетохме това решение, защото, когато имаме проблем държавата трябва да си е на мястото и да намали напрежението върху българските граждани", каза той. И обяви, че ако се прецени за целесъобразно, може да се предложи решение в следващата година с годишния закон за 2015 година да се даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете и той да направи опит да поеме този дълг и да възстанови отпуснатите му назаем от българската държава средства. По думите му, между българската държава и фонда ще бъде сключен договор за заем.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1581 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Веселяка

2014.11.20 | 01:34

10
Това е най-наглото правителство от началото на демокрацията!!! Поразиите им ще ги плащат и децата ни.

2014.11.20 | 01:31

9
Ама това е толкова простичко че и децата знаят че тати ходи на работа за парички, не ходи ли на работа няма парички и тук няма ли производство няма доходи,то е ясно че голяма част от тези пари ще идат в нечии джобове няма две мнения по този въпрос ,но въпроса е какво да прави народът по-нататък то става нетърпимо,чашата прелива от ден в ден!

2014.11.20 | 01:31

8
Заем след заем, и потъват ли парите потъват ,няма да се спре със заеми докъто държавата не се вземе в ръце да има производителност,жалкото че тези заеми ги връщаме ние а не ни питате къде да похарчите парите ни,не ни питате дали да вземате още заеми и т.н......!Тези заеми не попълват никакви дупки а само увеличават дълга ни това е факт!
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.20 | 00:23

7
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!
българин

2014.11.20 | 00:23

6
ЩЕ ГО ВЗЕМЕТЕ ТОЗИ ЗАЕМ, СЛЕД 6 МЕСЕЦА ЩЕ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ДПС,И БСП. И ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ.
Веселяка

2014.11.19 | 20:48

1
Явно в твоята глава стържи някоя оса.

2014.11.20 | 00:23

5
Както ви казах, така и стана - Борисов продължи политиката на Орешарски и на много преди него, а именно заеми, грабеж, приватизации и постепенно закриване на държавата. Нито едно правителство от 25 годишния преход не му дойде на ума, че икономиката на държавата не идва от данъци, частна търговия, приватизации и външни заеми, а от производство и износ. Ей не го разбраха това, че няма да решат проблема постоянно като теглят кредити, а като инвестират в производство и национализират продаденото.

2014.11.20 | 00:23

4
Ясно е ! ТИКВАТА ще краде много повече !

2014.11.20 | 00:23

3
искайте кредит от г-н Ердоган.Той ще Ви помогне...

2014.11.19 | 21:53

2
Zaema e "deputatitie" da si razdavat Koledni premii.Kogato ne proizvejdash nishto,mnogo iasno e che niama otkade da doidat prihodi .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини