Пореден грозен скандал между духовници избухна във Видинска епархия

  • 10 ноември 2014 11:43

  • 3708
  • 3
Пореден грозен скандал между духовници избухна във Видинска епархия
© Булфото Архив

Пореден грозен скандал между духовници възмути миряните във Видинска епархия. Той се разрази докато владиците празнуват юбилеи и правят помени за патриарх Максим. Скандалът е за пари и власт. Развръзката, колкото и да се отлага, трябва да се случи на 18 ноември, когато е насрочено заседание на Епархийския съвет във Видин. Преди това духовниците ще честват с концерт рождения ден на владиката Дометиан, пише "Труд".

Архимандрит Антим е протосингел на Видинската митрополия, преди събратът му Поликарп да стане епископ и викарий на дядо Дометиан. След като получава по-висш сан и съответно по-висок административен пост, Поликарп отнема правото на протосингела да оперира с финансите както на митрополията, така и на Клисурския манастир.

След серия от анонимни доноси срещу Поликарп се стига до свещеническа конференция, на която бе огласена декларация, че викарийният епископ злоупотребява с парите на митрополията, подвежда владиката и дори Светия синод - нямал висше образование. Отците твърдят, че през 2009 г. Поликарп е изгонен от Руенския манастир в Софийска епархия заради финансови злоупотреби - дължал пари на банки и физически лица и сега с парите на митрополията погасява старите си дългове. Епископ Поликарп не отрича за финансовите си задължения от миналото, но не приема обвиненията в злоупотреба с църковни средства.

Според източници от синода тези му проблеми били заради високопоставен държавен чиновник, а не по негова лична вина.

През годините той работи по много социални проекти - нещо, с което малцина духовници се ангажират. Привърженици на младия духовник твърдят, че в случая той е жертва на заговор между Антим и свещеници от Берковица.

Ревизия, извършена наскоро, разкрила злоупотреби за 25 000 лева, пише „Труд”. Но не посочва за какъв период са тези липси и дали случайно не става дума за липси от времето, преди епископът да поеме управлението на епархията.

Същият този Йоан, в нарушение на църковния устав е шеф на общинското предприятие „Обредни дейности” ЕООД в Берковица. Църквата не признава закона за конфликт на интереси, но очевидно не зачита и собствения си устав. А там - в чл. 139, ясно пише: „На клирици и монашестващи е забранено да бъдат управители на „търговски дружества, в които Българската православна църква - Българска Патриаршия и нейните местни поделения, не са еднолични собственици на капитали на търговски дружества или не притежават 50 на сто от капитала на дружеството.”

На конкурса той се яви със светското си име - Ивайло Борисов. Постът, който заема Йоан, е под въпрос не само заради това, но и заради жалби, които Общинският съвет ще разглежда. За сигналите пред „Труд” потвърди и кметът на Берковица Димитринка Каменова.

Без знанието на митрополит Дометиан епископът местел свещеници из епархията, е другото обвинение на кръга около архимандрит Антим. Което не е вярно - Дометиан лично представя на 1 юли Антим като нов игумен на Чипровския манастир архимандрит Неофит, близък до Антим. Владиката представя и новия игумен на Лопушанския манастир.

Като протосингел Антим работи по няколко църковни проекта. За финансирането на реставрацията и ремонта на храмовете той използвал парите на митрополията, алармират източници от Видинска епархия. Опасенията на духовниците са, че ако проектът се провали, ще бъде ощетена църквата, а не некоректният строител.

Всъщност, вероятно Антим е най-ядосан, че са му отнели възможността да контролира Клисурския манастир, където се реализират сериозни приходи, от които не е ясно колко влизат в касата на митрополията. Печалбите идват от кръчмата в близост до вратите на обителта, от продажбата на свещи, от сватби и туристи в много посещавания манастир, където нощувката е 35 лева. И от горите, които обителта притежава. Не случайно архимандрит Йоан посочи, че са отнети правомощията на епископа точно по управление на имоти и гори.

Целият скандал, който стана публичен след едно извънредно заседание на епархийския съвет в Монтана преди дни, където бе връчена декларация срещу Поликарп на Видинския митрополит, не работи в полза на архимандрит Антим. Защото освен че брани финансови интереси, той неистово иска да стане епископ.

Но това, което се случва,най-вече вреди на Църквата. В този случай са замесени все млади духовници. Повечето от тях досега имаха добро име - организират неделни училища, отварят кухни за бедни. И петното, което лепят на един от своите, хвърля сянка над добрините им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3708 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.12 | 00:20

3
ПОПполковници - интриги и борба за власт. Като в МВР. На това ги научиха водещите ги офицери. :-)

2014.11.12 | 00:20

2
Църквата е опорочена - както всичко, до което се е докоснало БКП.
мунчо

2014.11.12 | 00:20

1
Те /юдомасоните/ опорочиха евроГЕЙският съюз, сега е ред на православните. Смятам, че е лесна плячка. Проблем е исляма и будизма. След исляма следва будизма за НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД С ЕДНА РЕЛИГИЯ, С ЮДЕИ И ГОИ. РЕДУКЦИЯ НА ЧОВЕШКАТА ПОПУЛАЦИЯ, ЧЕ ПЛАНЕТАТА НЕ ИМ Е ДОСТАТЪЧНА.

Добави коментар

Водещи новини