Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари

  • 04 ноември 2014 07:04

  • 2061
  • 1
Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари
© Булфото

На фона на проточилите се политически пазарлъци около съставяне на правителство проблемите с издръжката на големи социални системи стават все по-сериозни.

С наближаването на края на годината натискът за разходи в чувствителни сектори като социална политика и здравеопазване расте, а недостигът на средства може да се окаже по-голям от прогнозираното. За втори път за тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията. По всичко личи, че актуализацията на бюджет 2014 ще се забави и разплащания ще се правят на пожар в последните дни на годината, пише в. Сега.

За пореден път пред спешна нужда от пари е изправен здравният сектор. Министерството на здравеопазването, което според предложената актуализация на бюджета трябва да получи извънредна субсидия от 24.2 млн. лв. (за финансиране на психиатричната помощ, спешната помощ, лечението в отдалечени болници), вече говори за дупка в бюджета си в размер на 40 млн. лв. Служебният министър Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  вчера предупреди, че без осигуряването на тази сума и отпускането на 100 млн. лв. за актуализацията на бюджета на здравната каса системата ще спре да функционира. "Никак няма да му е лесно на следващия министър", прогнозира Ненков при отчета си за свършеното в рамките на мандата на служебния кабинет. Не се разбра дали тези сметки включват просрочените задължения на министерството към държавни и общински болници, които в средата на годината възлизаха на 141 млн. лв.

Пред трудности е изправено и социалното министерство, което чака 50 млн. лв. от актуализацията на бюджет 2014. Вчера служебният министър на социалната политика Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл съобщи, че няма осигурено финансиране за пакетите с храна за бедните. Тези средства се предоставят авансово от държавния бюджет и впоследствие се възстановяват от Брюксел. За 2014 г. са нужни 12 млн. лв., които няма как да се възстановят от ЕК до края на годината. Право на достъп до тази програма имат хората, които получават помощи за отопление, като пакетите обикновено се раздават в началото на октомври. Отделни политици като представителите на АБВ вече повдигат въпроса за раздаване на коледни добавки към пенсиите.

На червено два месеца преди края на годината започна да свети и резервът за превенция и покриване на щети от бедствия. Бюджетът за тази дейност бе завишен от 70 млн. лв. на 120 млн. лв., но и допълнителният ресурс е на път да свърши. В доклад до Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен е поискал за покриване на щети за бедствия да бъдат отпуснати нови 19 910 247 лв. Предвижда се по-голямата част от тях да отидат към общините, а 894 309 лв. ще бъдат отпуснати за покриване на разходи на министерствата. След този пореден транш в резерва ще останат едва 7 280 093 лв. От началото на годината до момента за справяне с последиците от бедствия са изразходвани 92 809 660 лв.

Макар и всички партии да декларират нужда от актуализация на бюджета, този въпрос не се оказа толкова спешен. Той бе изместен първо от развитието на случая с КТБ, а сега се отлага и заради сформирането на правителство. Парламентът ще трябва спешно да приеме и промени в данъчните закони, както и проектобюджет за 2015 г. Проектът за бюджет трябваше да бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, но тепърва ще се публикува и съгласува с министерствата. Служебното правителство вече обяви, че няма да внася този закон.

От недостиг се оплакват и други системи. Още към края на септември МВР е почти напълно изчерпало бюджета си за други плащания към персонала, в който се включват и обезщетенията за напускане. Тук са изхарчени 122 млн. лв. при годишен бюджет от 132 млн. лв. За МВР в актуализацията на бюджета е предвидена допълнителна субсидия от 125.7 млн. лв. Служебният министър на културата Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история предупреди, че до края на годината недостигът в системата щял да стигне 10 млн. лв., а ако не се осигурят средства, театрите ще затворят до "седмица-месец". Държавата отпуска финансиране на база всеки продаден билет. За момента за културното министерство в предложената актуализация на бюджета са предвидени 4 млн. лв. допълнителна субсидия. 
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.04 | 09:12

1
ГЕРБ=БКП=СМЪРТ=УБИЙСТВА на ДЕЦА=ГРАБЕЖИ=НАРКОТРАФИК=МИЗЕРИЯ=МУТРИ=РЕКЕТ=ОТВЛИЧАНИЯ ...

Добави коментар

Водещи новини