Белгия с кабинет в събота след изборите на 25 май

  • 08 октомври 2014 12:24

  • 1135
  • 0
Белгия с кабинет в събота след изборите на 25 май
© gettyimages

Новото белгийско правителство се очаква да положи клетва на 11 октомври, предаде ИТАР-ТАСС.

Кралят на западноевропейската страна Филип е дал поръчение на лидера на франкофонското либерално Реформаторско движение (РД) Шарл Мишел и на премиера на нидерландскоезичния регион Фландрия Крис Петерс, който е водач на партията Християн-демократи и фламандци (ХДФ) да съставят новото федерално правителство. Това съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Представителите на четири десноцентристки партии РД, ХДФ, Новия фламандски алианс на кмета на Антверпен Барт де Вейвер и Откритите фламандски либерали и демократи в понеделник вечерта обявиха за постигнат компромис по всички параметри на бюджетната, икономическата и социалната политика. Политиците са се споразумели и за личността на премиера. Кабинетът в Брюксел ще бъде воден от Мишел. 39-годишният мъж е представителят на единствената франкофонска партия в правителствената коалиция. Мишел ще е най-младият премиер на страната от 1840 г. и вторият с роден език френски след сегашния министър-председател Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е в новата белгийска история. Премиерът в оставка, който е член на социалистическа партия, нападна наследника си на поста като го обвини в предателството към валонците и в антисоциална политика.

Излизащите на френски медии посочват, че новият кабинет е съставен по сценария на де Вейвер, чиято партия излезе на първо място на изборите за федерален парламент на 25 май. Кметът на северния пристанищен град заяви: Това е коалицията, която исках да видя. Този съюз ще възроди икономическата сила на Белгия.

Левите сили в страната се опълчиха на програмата на кабинета за съкращение на социалните разходи, намаляването на данъците върху бизнеса и планираното към 2050 г. повишаването на пенсионната възраст на 65 години.

Административно Белгия е разделена на три основни региона: Фландрия, в която се говори нидерландски, Валония с официален език френски, и столицата Брюксел, където двата езика са равнопоставени. Федералното правителство трябва да има най-много 14 членове, като в кабинета трябва да има равен брой представители на двете най-големи етнически групи (фламандци и валонци).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини