Изследват прашинки, дошли отвъд Слънчевата система

  • 18 август 2014 14:16

  • 1602
  • 0
Изследват прашинки, дошли отвъд Слънчевата система
©

Апарат на НАСА, изпратен да изследва повърхността на комета преди 15 г. е уловил фини частици, за които учените смятат, че са първи материал, дошъл отвъд нашата галактика.

Частиците били забелязани сред други прашинки. Роботът Stardust е бил изстрелян през 1999 г. с мисията да прелети край кометата Wild 2, събирайки проби от нея. Преди достигането си до кометата, контейнери, инсталирани в апарата са се отворили два пъти, за да съберат прашинки от междузвездното пространство. Пробите били върнати до Земята в капсула.

Изследователи са във възторг, че може би са попаднали на такава находка. Две от "пухкавите" частици са по-големи, обясняват учените от Калифорнийски университет, Бъркли. Приличат на снежинки и съдържат минерал на име оливин. Прашинките може да са били създадени в следствие на космически взрив преди милиони години и оформени от суровите условия в открития космос. Те са толкова дребни, че се изисква особено внимание, за да не се наруши цялостта им.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш! #tivodish
 

Оливи́н е вид минерал, магнезиево-железен силикат с формула (Mg,Fe)2[SiO4]. Има твърдост 6,5 - 7 по скалата на Моос.

Оливинът е един от най-разпространените минерали в природата.  Участва в състава на основните магмени скали и е широко разпространен в мантията на Земята.

Названието Оливин е предложено първо от Алфред Вернер за обозначаване на зелените примеси, срещани в базалта. Синоними: прозрачните оливини се наричат хризолит (в Русия), а перидот (френски термин) на запад.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1602 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини