Kабинетът "Орешарски" оставя резерв на ръба

  • 28 юли 2014 07:07

  • 1616
  • 0
Kабинетът "Орешарски" оставя резерв на ръба
©

Kабинетът "Орешарски" оставя на служебното правителство крехки публични финанси. След приспадането на предстоящи падежи по емитиран дълг фискалният резерв би се оказал на ръба на позволения законов минимум, пише в. Сега.

Малък на фона на заложения дефицит е и размерът на новия дълг, който може да се емитира до края на годината. В разходната част на бюджета има някакви буфери, но те са достатъчни да покрият единствено очакваното неизпълнение на приходите за 2014 г. Това показва внимателният прочит на числата за състоянието на публичните финанси. Спекулациите с данните вече започнаха, а тази седмица се очаква противопоставянето да се изостри заради свиканото с гласовете на ГЕРБ и ДПС извънредно заседание на парламента за приемане на актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса. Финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас вече се похвали, че размерът на фискалния резерв в момента възлиза на около 8 млрд. лв. Ако към тях се прибавят и бъдещи вземания от ЕС, размерът му стига 9 млрд. лв., изтъкват от МФ. Тези числа звучат респектиращо на фона на заложен минимум за размера на фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. към края на годината. Високите нива обаче са само временни и след броени месеци резервът ще падне надолу. До края на годината предстоят три големи плащания по настъпващи падежи. Първото голямо плащане е през септември, когато трябва да бъдат платени емитирани през 2013 г. ДЦК в размер на 300 млн. лв. В края на октомври предстои плащане по други падежиращи ДЦК в размер на 400 млн. лв. На 30 ноември е падежът и по извънредно емитираните 5-месечни ДЦК заради кризата с ПИБ в размер на 1.228 млрд. лв. Само по линия на тези три падежа фискалният резерв би намалял с 1.928 млрд. лв.

В сметката е коректно да се включи и предстоящият през януари 2015 г. падеж по глобалните облигации от времето на Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988 в размер на 1.086 млрд. долара или 1.58 млрд. лв. Именно заради него кабинетът пое т.г. външен дълг в размер на 1.493 млрд. евро. Тоест от сегашното ниво на фискалния резерв трябва директно да се извадят 3.5 млрд. лв. Това ще го остави на ниво от 4.5 млрд. лв. с неотчетени бъдещи вземания от ЕС (които на свой ред са рискови) или на 5.5 млрд. лв. с отчетени бъдещи средства от ЕС. В тези сметки изобщо не е включен проблемът "КТБ". За изхода от него са необходими минимум 1.6 млрд. лв. - недостигащата сума във фонда за гарантиране на влоговете. Рисково е и ниското ниво на новия държавен дълг, който може да се поеме до края на годината. За тази година лимитът за новопоет дълг бе 4.4 млрд. лв. До момента са взети 3.467 млрд. лв. Така до края на годината държавата може да емитира по-дългосрочни книжа в размер на 933 млн. лв. при заложен дефицит в държавния бюджет от 1.47 млрд. лв. При липса на възможност да емитира достатъчно книжа, за да покрие дефицита, и недостатъчно приходи, които да захранят фискалния резерв, държавата ще бъде принудена да ползва целеви фондове в него, които не би следвало да се изразходват. Алтернативна възможност е служебното правителство и бъдещото редовно правителство да емитират краткосрочни книжа с падеж в рамките на годината, но това отново означава във фискалния резерв да има достатъчно средства, с които да се изплатят книжата. Самото правителство предложи размерът на новопоетия дълг да бъде завишен с 3.4 млрд. лв., като основната част от сумата е предвидена заради проблема с КТБ.

Ситуацията около бюджет 2014 е почти идентична с бюджет 2013, който бе актуализиран. Тогава също се наложи завишаване на дълга заради изчерпан лимит за емитиране на книжа, наложи се и намаляване на заложените приходи, а актуализацията започна точно през юли. На фона на ограничения размер на дълга в разходната част на бюджета има известни резерви, но те ще послужат главно за покриване на очакваното неизпълнение на заложените приходи. Самото правителство с внесения в НС проект за актуализация на бюджета призна, че може да се очаква 500 млн. лв. неизпълнение в приходите. ДПС и експерти прогнозират по-сериозно неизпълнение - в размер на около 800-900 млн. лв. Финансовото министерство обаче демонстрира спокойствие по темата с аргумента, че в бюджета има около 500 млн. лв. резерви. 150 млн. лв. плюс се чака от преизпълнението на приходите от социални осигуровки. Финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас бе категоричен, че ще бъдат спестени като разход и 150 млн. лв. приходи от спорната такса за ВЕИ, която в момента се оспорва в съда. Около 225 млн. лв. резерв има и поради ограничението министерствата и останалите разпоредители да ползват 95% от бюджетите си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини