Представиха филм за сестрите ни в Либия

  • 21 септември 2011 13:10

  • 4129
  • 0
Представиха филм за сестрите ни в Либия
© Интернет

Новият документален филм на журналистката Велислава Дърева "Заложници", посветен на преживяното от осъдените в Либия български медици в продължение на осем и половина години, беше представен в лондонската зала Ian McKellen Hall.

Събитието бе организирано с помощта на Нишан Джингозян и Пол Хавиланд, които са инициатори през 2004 г. на проекта за солидарност с българските медици в Либия, посочва БТА. "Заложници" е режисиран от Андрей Алтънпармаков и продуциран от "Артишок" и Мирослав Боршош.

При представянето на филма преди прожекцията Дърева посочи, че това е една разтърсваща изповед за преживяното от всеки един от българските медици и за едни изключително силни психологически, духовно и физически хора.

Филмът цели да припомни на българските политици да потърсят съдебна отговорност на инквизиторите и да се поиска пълно оневиняване на медиците, независимо кое правителство е на власт днес в Либия, посочи още Велислава Дърева.

Тя обаче припомни, че човекът, който в момента олицетворява бъдещето на Либия - лидерът на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил, някога като министър на правосъдието на два пъти потвърди смъртните присъди на българските медици.

На представянето присъства и българският посланик в Обединеното кралство Любомир Кючуков.

Нарочените от либийския диктатор Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия за убийци български медици, осъдени, че умишлено са заразили със СПИН близо 400 деца, са Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева, Нася Ненова и Здравко Георгиев. Те бяха арестувани през 1999 г., бяха осъдени на няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г., с помощта на западни държави, беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Последвайте канала на

4129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини