Решават съдбата на БДЖ на преговори в Министерски съвет

  • 22 юли 2014 09:50

  • 2352
  • 1
Решават съдбата на БДЖ на преговори в Министерски съвет
© Булфото

Днес в Министерски съвет ще се състои поредният кръг преговори между "Холдинг БДЖ" и кредиторите му по Втория облигационен заем.

Работната група от българска страна ще води вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София.. На преговорите представителите на банковия синдикат ще аргументират отказа си да приемат предложението на БДЖ отпреди повече от месец за редукция на дълга с 30% и за намаляване на срока за изплащане от 10 на 6 години, съобщава в. "Стандарт".

В писмо още преди две седмици кредиторите отговориха, че "редуциране в такъв размер не е удовлетворително" за тях. Към края на юни БДЖ дължеше на кредиторите по Втория облигационен заем към 170 млн. лв., от които 76 млн. лв. - просрочени. Заемът беше отпуснат по време на кабинета "Станишев" от банков синдикат за ремонт на товарни вагони и изплащане на стари кредити.

Очаква се днес с кредиторите да бъде коментирана и идеята на германската компания за консултантски и инженерингови услуги в транспорта "Дойче Бан интернешънъл" за преструктуриране на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) по германски модел, което означава обединяването им в общ холдинг.

Идеята беше представена на 15 юли пред премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и транспортния министър Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на. Заедно с нея тогава е било коментирано и предложението обединеното ръководство на железницата да бъде поето от международен състав експерти. Целта е германската държава да увеличи контрола върху българските железници, тъй като най-големите кредитори са именно германски банки, като държавната KfW и частната FMS Wertmanagement, обяснили експерти. Очаква се преговорите с "Дойче Бан интернешънъл" да продължат от служебното и от следващото редовно правителство. Възможно е те да приключат с договор за възлагане най-рано през октомври.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.22 | 10:31

1
Много точна снимка на БДЖ -всичко е старо и олущено,откраднато и оставено на самотек.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини