Вестник разкри защо Лондон иска датският премиер да поеме ЕК

  • 11 юни 2014 11:38

  • 2841
  • 2
Вестник разкри защо Лондон иска датският премиер да поеме ЕК
©

Датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит е един от предпочитаните от британското правителство кандидати за поста председател на Европейската комисия, пише британският в. "Дейли телеграф".

Торнинг-Шмит, която е на 47 години, е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца. Хеле Торнинг-Шмит оглавява датската умерена левоцентристка коалиция и е смятана за потенциално обединяваща фигура в Европа. Британски правителствен източник посочи, че Торнинг-Шмит е възприемана в Лондон като един от няколкото високо квалифицирани кандидати за поста, които са млади и смели и които имат желание да поведат ЕК по различен път.

Датската министър-председателка бе критикувана миналата година от международната общност, когато позира за селфи с президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и с британския премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. по време на погребението на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския. Ако Торнинг-Шмит стане председател на ЕК, това ще е голямо постижение за британската фамилия Кинок, която дълго време е имала свои представители в европейските институции. Лорд Кинок, след като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи, беше европейски комисар в продължение на 10 години до 2004 г. Във Великобритания той беше критикуван за високата заплата, която получаваше в Брюксел, а после и заради му високата пенсия като бивш еврокомисар. Съпругата на лорда - Гленис пък беше европейски депутат от редиците на лейбъристите от 1994 г. до 2009 г.

Синът им Стивън е работил като сътрудник в ЕП, а дъщеря им Рейчъл е била асистент на майка си, когато тя е била евродепутат. Датската премиерка Торнинг-Шмит се запознала със Стивън Кинок, когато и двамата учели в Европейския колеж в Белгия. Тя беше европейски депутат от 1999 г. до 2004 г., преди да оглави социалдемократите в Дания и после да стане премиер.

Източникът от британското правителство посочва, че освен датската премиерка, Лондон смята за висококвалифициран кандидат и Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, шефката на Международния валутен фонд, която наскоро отрече да има намерение да заеме тази длъжност. Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. е убеден, че ако Юнкер стане председател на ЕК, това ще подкопае опитите на британския премиер да убеди сънародниците си, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

Самият Лорд Кинок обаче нарече неразумно решението на Камерън да обяви, че е против кандидатурата на Юнкер. Лордът заяви в парламента, че по този начин Камерън сам се е лишил от възможността да упражнява влияние върху този, който заема председателския пост на ЕК.

Последвайте канала на

БТА
2841 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
fazan

2014.06.12 | 14:41

2
Politikata i na istok i na zapad si ostava nai dohodnia semeen biznes,No za predpochitane e parvo da imash brak s lord.

2014.06.12 | 14:41

1
дали е чела Винету?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини