Правят спешен ремонт на кабинета "Орешарски"

  • 27 май 2014 06:13

  • 7471
  • 32
Правят спешен ремонт на кабинета "Орешарски"
© Булфото

Ремонт на кабинета "Орешарски" до месец. Това е най-вероятният сценарий, до който ще се стигне у нас след обявяването на окончателните резултати от евровота, пише "Труд".

След като в неделя разликата между двете управляващи партии се стопи, ДПС държи ключа за властта, но на този етап няма да оттегля подкрепата си от правителството, ако не е договорено с БСП, твърдят в движението.

В този дух бяха и думите на лидера на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в изборната нощ. "ДПС направи необходимото, за да се прелегитимира кабинетът "Орешарски". Политическата култура не ми позволява да коментирам други", каза той. Според Местан въпросът е дали резултатът от вота значи, че се е появила управленска алтернатива. "Няма еднозначен отговор", отсече лидерът.

Той изброи и синонимите на ДПС - коректен, лоялен, предвидим партньор" и обеща: "ДПС не е партията, която свежда политиката до аритметика." И обясни, че въпросът за съдбата на властта е отговорност първо на БСП, а след като е ясна тяхната позиция, движението ще свика ръководния си орган за решение.

Очаква се мандатоносителят БСП да направи всичко възможно кабинетът "Орешарски" да остане на власт, а официалният аргумент да не се ходи на предсрочни избори е "каузата, която отстояват".

Все пак ремонт на кабинета се задава и то откъм ДПС. Първият министър, който се очаква да бъде сменен, е шефката на екоминистерството Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност - ако ДПС има окончателно 4 мандата, тя заминава за Брюксел, след като Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на се отказа от мястото в Европейския парламент (ЕП).

Името на нейния наследник ще бъде посочено от ДПС. Очаква се това да е човек от екипа на Михайлова. Спряга се името на зам.-министъра Чавдар Георгиев. Завъртя се и това на бившия екоминистър Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със, но от ДПС определиха това като слух.

Ремонтът на кабинета ще стане факт до 1 юли, за когато е насрочено първото заседание на новите евродепутати.

Втора смяна в правителството може да се наложи заради друг трансфер в Брюксел - за бъдещ еврокомисар вече се спрягат имената на двама негови членове - вицепремиерът Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова и външният министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

Според запознати е възможен и сценарий, при който да се сменят и други министри в кабинета "Орешарски", за да се ускори работата. Още преди изборите клюката "уволняваше" земеделския шеф Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по, говореше се и за напрежение срещу здравната шефка Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския.

"Предстои ни сериозен разговор за формата на партньорството и за това какво искаме да постигнем", обясни лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в отговор на въпрос на "Труд" дали е притеснен от факта, че разликата между двете партии се е стопила. Според източници от "Позитано" 20 в левицата очакват претенциите на ДПС за властта да се засилят - било то като желание за повече министри, постове в изпълнителната власт или вицепремиер, било то като налагане на техни решения. Лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в обаче официално отрече подобен сценарий: "Дори да беше още по-силен вотът на ДПС, с нито едно свое действие ние няма дадем на когото и да е да си помисли, че ДПС би искало разширяване на властовите си позиции. Не, това няма да се случи."

Очаква се срещите между ръководствата на БСП и ДПС за бъдещето на правителството да започнат най-рано утре, тъй като днес Станишев е в Брюксел. В понеделник и от двете централи твърдяха, че сондажи още няма. Ангажиментът, ако кабинетът ще продължи да работи, управленската програма да бъде актуализирана, остава. Местан нарече това "неизбежно" в изборната нощ. Това ще стане в разговори между БСП, ДПС и цялото правителство. Сондажите най-вероятно ще започнат в четвъртък, след като Станишев се прибере от Брюксел, а Орешарски - от Рим.

Утре ще бъде даден първият знак дали правителството ще може да продължи да управлява - тестът е парламентарният кворум. ГЕРБ вече призова "Атака" да излезе заедно с тях от парламента - схема, която би била последвана и от независимите депутати от "България без цензура". Засега обаче националистите не коментират намеренията си след изборите. Очакванията са, че лидерът им Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа ще продължава да крепи 42-ия парламент, тъй като резултатите от вота сигнализират, че има риск формацията му да не прескочи бариерата от 4% на евентуални предсрочни парламентарни избори.

Ако всички "напуснат" парламента, БСП и ДПС няма как да работят с 119 депутати. Утре се очаква да бъдат и дебатите по поредния вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ. Орешарски ще отсъства, тъй като е на посещение в Рим. В дебата ще се включат вицепремиерката Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. и министрите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас и Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. За да падне кабинетът, са необходими 121 гласа - т.е. ГЕРБ трябва да вземе гласове и от националистите, и от независимите.

Според източници на "Труд" е възможно управляващите партии все пак да пристъпят към предсрочни избори, ако отново има масови протести срещу властта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7471 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2014.05.27 | 22:01

32
Червени копелета ТОЗИ КАБИНЕТ ЩЕ ПАДНЕ независимо от цената която ще платим. На НАРОДА МУ ПИСНА КРАДЛИВИ ПЛУЖЕЦИ, дойде време да си платите

2014.05.27 | 17:58

31
Сега червените ще дадат някое министерство на Атака да им запуши устата и пак напред.
mecenat

2014.05.27 | 17:57

30
Червеи комунистически! Народният Съд ви чака, нещастни гниди!
ПОПАРЕН СТАНИШЕВ

2014.05.27 | 13:58

29
ОПОРНИ ТОЧКИ---БСП---------ДА НАПРАВИМ ПРЕВРАТ НА СТАНИШЕВ-ИНАЧЕ ПАРТИЯТА ВАРВИ НА ГИБЕЛ.
Библията

2014.05.27 | 12:36

28
Нищо не променяйте , нека гейрберастите колабират и изпукат от яд и бяс!

2014.05.27 | 11:29

12
URODLIVI KOMUNISTI, PRODAJNI ATAKISTI PODAVAITE OSTAVKA

2014.05.27 | 11:30

18
Мечтите са безплатни. Народа никога няма да позоли на Тиквата мутренска отново да управлява. Никога вече тоя некадърник!

2014.05.27 | 11:31

27
E, HAIDE DA NI UPRAVLIAVA VOLENTCHO OGLY. TOI SHTE DOKARA I SHTE SI IMAME KURVI OT PARIS, VENEZIA I KUBA ZASHTOTO KURVITE V BALGARIA SA SAMO 3%.

2014.05.27 | 11:31

26
Гласуващият за БСП най-често е жена с основно или по-ниско образование на възраст над 60 г., живееща в малък град.

2014.05.27 | 11:31

25
URODLIVI KOMUNISTI, "BOBOV DOL" E REZULTAT NA GENOZIDNOTO VI UPRAVLENIE. PODAVAITE OSTAVKA MIZERNIZI DOLNI. PROKLETI DA STE ZA TOVA TCHE UNISHTOJIHTE BALGARIA IZEDNIZI MRASNI.

2014.05.27 | 11:31

24
ОРЕШАРСКИ ДА ПОДАВА ОСТАВКА И МЕСТАН ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР.

2014.05.27 | 11:31

23
бсп вече не е фактор, направо да дават властта на дпс за да не ядат боя накрая

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини