Бойко Борисов: Тодор Живков има трайно място в историята

  • 07 септември 2011 15:07

  • 10004
  • 8
Бойко Борисов: Тодор Живков има трайно място в историята
©

"Фактът, че 100 години след раждането му питате за него означава, че трайно е заел място в историята." Така премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г коментира тържедствата по случай 100 - годишнината от рождението на Тодор Живков.  Според Борисов оценката за бившия Първи трябва да я даде неговата партия. Все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво е правил, добави Борисов.

Борисов подчерта, че историята никой не може да я манипулира. В Правец в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков е открита музейна експозиция под надслов „Тодор Живков и светът - отминало настояще", включваща и нови експонати от колекцията подаръци, получавани в качеството му на държавен глава на България от официални гости от страните от цял свят.

Изложбата ще бъде отворена до 18:00 ч. Гостите на Правец ще могат да видят и новоизградения по решение на ОбС Правец бюст-паметник на Тодор Живков в двора на родната му къща. Бюстът е дарен на Исторически музей - Правец от внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова с цел експониране.

В 16:30 ч. започва тържеството, посветено на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков в парковото пространство пред паметника, който беше поставен през 2001 г. по повод 90-годишнината. Автор на скулптурата е проф. Секул Крумов. След официалната част Представителният ансамбъл на Българската армия ще изнесе богата концертна програма.

Meждувременно няколко граждански неправителствени организации се заканиха да уведомят шефа на Европарламента Бузек, германския канцлер Меркел и ЕНП за обстоятелство около 100-годишнината на Тодор Живков. Повод за недоволството е това, че правителството е дало съгласието си представителният ансамбъл на Българската армия да свири в Правец на тържеството в чест на годишнината.

Според гражданските организации с това кабинетът на ГЕРБ нарушава грубо Резолюция на Европейския парламент от 2 април 2009 г. относно Европейската съвест и тоталитаризма, чрез която парламентът заявява, че „....Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления".

Последвайте канала на

Novini.bg
10004 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
evgeni

2014.07.12 | 03:37

8
--- Прикрепено писмо (do general-premiera Smeshko Borisov ) ---- Подател: evgeni slavkov До: GIS@GOVERNMENT.BG, PRIMEMINISTER@GOVERNMENT.Bg Относно: do general-premiera Smeshko Borisov Дата: Сряда, 2011, Септември 7 18:49:22 EEST Доган тръби ,че идва началото на края,сьщо,че изборите ще бъдат манипулирани,Бойко пьк дава ГАРАНЦИЯ и ЧЕСТНАТА СИ ДУМА,че ще гарантира непрекосновенносттта на демокрацията и това няма да се случи ....Ха,ха ха Борисов "началото" вече се видя също се подразбра как ЦИК е АБСОЛЮТНО"независима" и ухажващите подкомпоненти ти са неотлъчно вярни,а за честната ти дума,ама добре бе,да ахааа.Борисов ,Доган се презастрахова за неуспех,ти обаче си вярваш,и каква ще е твоята застраховка за крах в близко бъдеще/не говоря за президентските избори/ ??? Какъв е звукът на пясъчния часовник ???? При всяка своя акция обявяваше кой и как и как ще се развият събитията,пак си и съчини ,че уж за главата ти дават 400,000 и доста в стила ЗОРО.Въпрос на време е да ти се отреди място в "имало едно време" като злонамерен селски тарикaт, на когото нацията е гласувала доверие.

2011.10.28 | 17:39

1
Бахти тоя малоумник, да не е толкова безопасен, колкото малоумника Христо??????
Георгиев

2013.09.06 | 19:29

5
Браво бе на тези граждански неправителствени органи-зации- щели да уведомят БУЗЕК-МУЗЕК,МЕРКЕЛ-ИЗПЕРКЕЛ. Всеки нормален българин оттук може да разбере какви психопати членуват в тези граждански организации. Името на ТОДОР ЖИВКОВ трябва да бъде изписано със златни букви в ИСТОРИЯТА бе простаци........
ДАРКВЕЙДЪР

2014.07.12 | 03:36

7
Да бе със златни букви само че в историята на СССР !!!

2014.07.12 | 03:36

6
Младата тиква се е учила от правешката тиква. Славни личности...
?

2013.09.06 | 19:28

4
„....Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления". пашла обединена европа ...
ammornil

2013.09.06 | 15:30

3
Честен и обстоен дебат за престъпленията на комунистическите режими не значи осъдителни присъди за бившите държавни глави, в т.ч. и за Т. Живков. Ако жителите на Правец (който стана град и се разви само защото Живков бил роден там) искат да си празнуват годишнините- не виждам кой може да им откаже. Глас народен- глас божи. Ако празненството е масово не виждам защо да им пречим. По-притеснително наистина е участието на Ансамбъла н БГ Армия, но ако са ги наели и са приели- и това не е болка за умиране. Що се отнася до Т. Живков- не мисля че трябва да се чества като герой и определено "заслугите му", доколкото са ми известни, са по-скоро навредили отколкото помогнали на България.
kinesiotapebg.eu

2012.03.31 | 22:09

2
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини