Електрически импулси засилват силата на волята

  • 20 декември 2013 10:31

  • 2498
  • 0
Електрически импулси засилват силата на волята
©

Невролози от университета в Тексас и Калифорнийския университет в Сан Диего успешно са демонстрирали уникална мотодика за засилване на една от най-важните форми на самоконтрол.

Методът се заключава в електрическа стимулация на мозъка и в бъдеще може да помогне на множество хора с различни зависимости, синдром на дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на Турет и много други тежки нарушения на дейността на механизма за саморегулация, пише actualno.com.

„В мозъка съществува схема на инхибиране (потискане) на отговора на всякакви дразнители – разказва водещият автор на изследването, докторът на медицинските науки Натън Тандън. – Ние успяхме да усилим действието на тази потискаща система със стимулация на мозъка.“

Какво означава това на просто, „житейско“ ниво? Например, когато ядем вкусна кифла, ние изпитваме удоволствие. Но в определен момент разбираме, че сме се наяли или се замисляме колко трудно ще ни бъде да „изгорим“ последствията от кифлата във фитнес залата. В този момент се активира определен участък от префронталната кора на главния мозък и започва потискането. В резултат, надделявайки собственото си желание, ние се отказваме от следващата кифла.

За съжаление невинаги механизмът на потискане работи както трябва – невероятно апетитната храна, цигарата, чашата вино, обидните думи, жаждата за мъст и неконтролируемата агресия са резултат от недостиг на самоконтрол. За съжаление досега няма надеждни методи за управление на механизма на самоконтрол – работата му зависи от множество фактори, а в случай на заболяване възстановяването на работоспособността на механизма е много трудна задача.

Изглежда, учените са намерили начин да решат този проблем. Те са провели уникален експеримент по пряка стимулация на префронталната кора. За тази цел била записана електрическата активност на мозъка на доброволци в процеса на потискане, за да се определят конкретните региони от мозъка, отговарящи за този процес. След това дадените участъци от мозъка били стимулирани с електрически импулси, в резултат на което се наблюдавало изкуствено създадено потискане, повишаващо самоконтрола в „спорни“ ситуации.

За съжаление методът засега има съществен недостатък – той изисква директна електрическа стимулация, тоест електродите трябва да се намират непосредствено в мозъка на пациента. Затова като начало учените възнамеряват да използват метода само при пациентите с тежка форма на епилепсия, които взели участие в експеримента.

Все пак вече е очевидно, че стимулирането на префронталната кора има големи перспективи, а това означава, че изследванията в това направление ще бъдат продължени. Не е изключено повишен самоконтрол да може да се постига с неинвазивна транскраниална стимулация, която работи през костите на черепа и не изисква хирургична намеса.

Новият метод се отличава от предишните подобни експерименти по това, че не предизвиква никакви странични ефекти. Във всички предишни опити електрическите импулси са нарушавали едни или други функции на мозъка, но Тандън и колегите му успели да избегнат това и да повишат самоконтрола на доброволците. Стимулацията извън пределите на префронталната кора не е имала никакъв ефект, тоест импулсите, открити от учените, са специфични именно за потискащата система на мозъка.

Според Тандън преди всичко новата технология ще се прилага за лекуване на заболявания, но в бъдеще тя може да стане разпространена практика в намаляването на всекидневното влечение към различни неща, към които човек изпитва нездравословна пристрастеност.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини