Вдигат уникален 3D планетариум в Пловдив

  • 02 декември 2013 18:24

  • 6411
  • 1
Вдигат уникален 3D планетариум в Пловдив
©

Уникален за България 3D планетариум може да се появи скоро в Пловдив. „Това ще бъде купол от фибростъкло, към който ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите”, каза директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров.

Негова е и идеята за съоръжението, което ще бъде едно от малкото такива в света. Според Тодоров останалите два 3D планетариума се намират в Италия и в щата Калифорния, САЩ, но наша проверка в интернет показа, че подобни съоръжения има в Хонконг, Макао и Франция, а един е на път да се появи и в Индия.

По думите на Тодоров вече има получена оферта от една от двете фирми в света, които строят такива съоръжения. Компанията е готова да се заеме с проекта срещу 300 000 лева. Самата апаратура ще бъде изработена в чужбина, след което просто ще бъде монтирана в музея.

Тодоров е поискал от кметството в Пловдив необходимата сума. Общината под тепетата все още продължава да приема идеи и предложения, които да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

"В понеделник сутринта коментирахме желанието на директора на Природонаучния музей за допълнителни средства за реконструкция на музея. Ще бъдат предвидени около 100 000 лв. в бюджета за това. Обсъждахме и възможността да бъдат предвидени около 300 000 лв. за 3D планетариум в музея. Това е прекрасно предложение. В България няма аналог", коментираха от общината.

Преди планетариумът да отвори врати обаче, трябва да приключи ремонтът, който в момента се извършва в сградата на Природонаучния музей. Тази година общината отпусна 150 000 лева за неговото обновяване, а догодина ще бъдат отделени още 100 000 лева за довършителните дейности.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
LSSAH

2017.11.04 | 16:14

1
Еее ще отворим нещо различно от чалготека...има надежда значи!

Добави коментар

Водещи новини