Противозачатъчните водят до слепота

  • 26 ноември 2013 14:29

  • 1534
  • 1
Противозачатъчните водят до слепота
©

Употребата на противозачатъчни уврежда зрението и води до слепота, предупредиха очни специалисти. Причината е, че продължителният прием на контрацепция предизвиква глаукома – бавно, прогресивно ослепяване. Това съобщиха американски учени по време на Националната академия по офталмология в Ню Орлиънс. Естрогенът в таблетките увеличава вътреочното налягане и може да предизвика глаукома, пише "Репортер".

Масово на жените у нас през последните години масово се предписва контрацепция като в повечето случаи гинеколозите не обясняват на пациентките какви рискове крие това за здравето им, алармират пациентски организации.

Същевременно по статистически данни противозачатъчни приемат близо 53% от българките със средно или висше образование, по последни данни от Националната стратегия за демографско развитие.

У нас броят на хората, страдащи от глаукома непрекъснато се увеличава, което е характерно за страни с ниски нива на доходност. Към момента от това заболяване страдат около 80 000 българи.

По данни на Световната здравна организация около 285 милиона души по света живеят със слабо зрение или слепота. От тях 39 милиона са напълно слепи, а 246 милиона имат умерено или тежко увреждане на зрението. С диагноза глаукома пък са 68 милиона.
Ежегодно в различни страни по света напълно губят зрението си над 7 млн. души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЕСЕЛИЯ ШПАКЛОВЧИК

2014.01.01 | 02:36

1
то така разправяха и за чекийте

Добави коментар

Водещи новини