Комета се взривила над Египет преди 28,5 млн. г. (снимки)

  • 10 октомври 2013 15:54

  • 3339
  • 0
Комета се взривила над Египет преди 28,5 млн. г. (снимки)
©

Учените за първи път откриха кометно вещество върху повърхността на Земята. Неговото изучаване ще помогне да се разбере повече за ранната история на Слънчевата система, се казва в статия, публикувана в сп. Earth and Planetary Science Letters.

"Кометите през цялото време летят на небето – мръсни камъни от лед, смесен с прах – но никога преди в историята не е намирано кометно вещество на Земята", казва един от авторите – Дейвид Блок.

Преди около 28,5 млн. г. над територията на съвременен Египет се взривило космическо тяло и нагряло пясъка до температура около 2000 градуса.Така в Сахара се е образувало огромно количество кварцов пясък, който може да се открие на площ около 6000 квадратни километра, пише inews.bg.

Египетси геолози открили там камък, който станал обект на изучаване от Йън Крамърс, водещ автор на статията, и колегите му. Те изяснили, че той не се състои от земен материал, което било установено с радиовъглероден и изотопен анализ.

Изученият образец е интересен и с това, че на него има микроскопични диаманти – обикновено те се образуват от съдържащ въглерод материал в дълбините на Земята, където налягането е много високо, но ударна вълна може да е била достатъчна за образуването на скъпоценните камъни извън недрата на планетата.

Крамърс и колегите му разбрали, че имат в ръцете си първия образец на кометно ядро – преди са откривани само прахови частици в горните слоеве на атмосферата и техни следи в антарктическите ледове. Учените нарекли камъка "Хипатия" в чест на Хипатия Александрийска – първата жена математик, астроном и философ. В бъдеще, смята те, той ще помогне да се направят още много открития, пояснява РИА Новости.

Негови полирани образци може да се видят в една от брошките на Тутанкамон – жълт скарабей.

"Кометите съдържат ключ към разгадаването на това как се е образувала Слънчевата система, а тази находка ни дава небивала възможност за изучаване непосредствено на кометното вещество", добавя Блок.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини