Богомил Манчев: Всичко срещу мен е политически интерес

  • 06 октомври 2013 13:44

  • 1452
  • 0
Богомил Манчев: Всичко срещу мен е политически интерес
© Булфото

Собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев и обвинен в длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене" отново заяви, че няма как да има вина, а всичко срещу него е „политически интерес”.

Той обясни в интервю пред БНР, че в решението на Народното събрание, прието тази година, и миналата година в решението на Министерски съвет е имало две точки. „Едната е да спират Белене, а другата е да направят проектокомпания за седми блок. За VІІ блок се правят съответните разпореждания от съответното ведомство и съответният министър, за да се случи и се одобряват всичките решения, а за Белене нищо не се издава. Ние би трябвало да знаем, аз съм и подизпълнител на всичкото отгоре, и трябва да се сетя, че трябва да си спра договора”, коментира той.

Тази седмица на Манчев бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене". Гаранцията му е 1 млн. лв. заради обвинение, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.

Огромният размер на определената гаранция Манчев определи като целенасочен и според него става дума за политически интерес. "Държавата може да поиска да направи каквото си иска с мен, защото тя е държава, а аз съм един, но аз пък съм длъжен да се защитавам срещу тях. Само ви обръщам внимание, че не може двама човека да имат по десет хиляди, мярка за неотклонение по 10 000, един – 50 000, аз имам 1 000 000. Това означава, че някой има конкретна цел и то конкретно срещу мен и компанията ми."

Влизайки в детайли по казуса енергийният бос обясни, че не „може аз сам на себе си да предизвикам форсмажор". "Аз мога да предявя иск към тях, че от тяхното решение, защото аз съм страна потърпевша – той ми е предизвикал едностранно прекратяване и влизаме в едни тежки колизии - и ние, за да спазим нормални партньорски отношения с тях, сме задали писмено питане: „Какво правим в момента“ и продължаваме да работим.” Директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение, продължи Манчев. На него трябва да му разпореди БЕХ, а на БЕХ трябва да му разреши министърът”.

Според него освен работата по проекта „Белене“, фирмата му е трябвало да подготви и материали, които защитата да използва при арбитражното дело. Тази работа не е била заложена в основния договор. Бизнесменът определи като невярно твърдението на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта.” По време на служебното правителство, по две от фактурите - за месец март и месец април, доколкото ми е известно – НЕК е платила ДДС. Ако на това му казваме, че няма плащане, значи няма. Според мен има категорично плащане. На всичко отгоре има абсолютно, 300% призната фактура, че т.е. редовно пусната, защото зад нея има редица документи. Процедурата по плащането не се случва, защото аз съм се сетил днес. Първо ни е определен обем от работа и пари, които ще получаваме ежемесечно. За да удостоверим дали тази работа е вярна, аз, като подизпълнител на „Уорли Парсън“, правя съответния сертификат по договора, който се контролира. Той, на базата на моите документи и на своята работа, която е извършил, прави т. нар „сертификат“, предава го на НЕК, те имат комисия, която преглежда целия този документ, подписват се 5-6 или колко хора, дава го на Съвета на директорите на НЕК и те тогава решават да ни плащат. И някой да ми казва, че тази процедура е незаконна или някой не е знаел, че това се случва, да го разказват на някой друг, който никога не е правил договори”, детайлно обясни Манчев.

Според шефа на „Риск инженеринг” след спирането на строителните дейности обемът работа е намалял и заедно с него са намалели и плащанията по проекта, защото се е работело само по отделни точки от договора, тъй като не всичките дейности са строителни.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини