320 000 неизвестни вируси заплашват човечеството

  • 04 септември 2013 14:47

  • 2249
  • 0
320 000 неизвестни вируси заплашват човечеството
©

В дивата природа съществуват около 320 000 вируса, които може да представляват опасност за човека. Такъв неутешителен извод са направили американските вирусолози от Колумбийския университет.

Специалистите се отправили в джунглите на Бангладеш да събират образци от вируса Нипа – причинител на възпаление на мозъка (енцефалит), пише inews.bg.

Учените събрали 1897 образеца биологичен материал от летящи лисици, които са естествен носител на този вирус. Както съобщава ВВС, в лабораторни условия са изолирани около 60 вируса, повечето от които се откриват за първи път.

След като анализирали получените данни, изследователите стигнали до извода, че приблизителният брой на неизвестните вируси може да е около 320 000.

"Опирайки се на предишни изследвания и опити от предишни години, може да се говори, че съществува висока вероятност от появата в бъдеще на нови инфекции, които ще представляват сериозна заплаха за човека", отбелязва ръководителят на изследването проф. Йън Липкин.

Вирусолозите смятат, че изучаването на инфекциите, особено тези, които лесно се предават на хора, може да предотврати бъдещи пандемии. Смята се, че почти 70% от заболяванията, сред които ХИВ, западнонилска треска, грип и атипична пневмония представляват инфекции, предаващи се на човек от животни.

Учените са изчислили, че за изучаването на новите вируси ще бъдат необходими около 10 години и това ще струва приблизително 6 милиарда долара. Но въпросните разходи са доста по-малко от тези, които предстоят в случай на пандемия, заключават вирусолозите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини