Назрява бунт в СДС заради атаките към кабинета

  • 08 август 2011 06:57

  • 2700
  • 5
Назрява бунт в СДС заради атаките към кабинета
© Булфото

Бунт назрява в редиците на СДС заради завоя по отношение на подкрепата му към правителството на ГЕРБ, съобщава в. „Монитор”.

Мнозина от активистите се противопоставят на атаките срещу кабинета, които сините начело с лидера Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на предприеха в синхрон с тройната коалиция.

Сред бунтарите бил и народният избраник Лъчезар Тошев. Той въобще не се появи в парламента в деня, в който се гласуваше последният вот на недоверие срещу правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, и така на практика не даде гласа си срещу кабинета.

Решенията каква позиция да се заеме при подобни ситуации се вземали от тесен кръг съпартийци - представители на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС, възмущават се сини активисти. Заемането на подобни важни позиции за отношенията на СДС с други формации трябвало да се обсъжда и решава в много по-широк формат, т.е. чрез свикване на Националния съвет (НС) на партията.

Това обаче така и не се е случвало, откакто ГЕРБ е на власт, възмущават се сини активисти, позовавайки се на разписаните в устава на партията правила. Те недоумяват защо партийното ръководство пренебрегва основните правила, по които трябва да се води, особено когато трябва да се вземе решение как да подходят депутатите при предстоящ вот на недоверие към кабинета.

В блога си общинският съветник от СДС в София Стефан Иванов също е написал преди последния вот, че решението кой бутон да натиснат сините законотворци се очаква да вземе НС на партията, както и че управляващите не трябва да бъдат критикувани  просто ей така, за всички секторни политики. НИС обаче тогава реши сините депутати да гласуват срещу кабинета.

В устава на СДС е записано, че решенията за коалиционната политика на партията се вземат именно от НС. Правомощията на НИС пък се свеждат до изпълнението на вече взети от по-висшия орган решения.Според мнозина, сред които и синият зам.-кмет по сигурността в столицата Иван Сотиров, най-консенсусната позиция в подобен момент е съпартийците му да не участват в гласуването, както се случи на предишния отрицателен вот в парламента.

Участието в последния вот с натискането на бутона срещу правителството пък седесарите масово отдават на влиянието на лидера на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - над Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. Самият Борисов посочи преди време, че синият лидер е безпомощен, след като е попаднал в хватката на бившия премиер.

Според депутати от управляващото мнозинство Командира вече е "оплел в мрежата си" сините и те ще търпят от това огромни негативи както на предстоящия вот „2 в 1”, така и в Европейската народна партия (ЕНП), в рамките на която ГЕРБ им е сестринска партия.

Тъкмо Лъчезар Тошев пък предлага промени в парламентарния правилник за санитарен минимум за формиране на група в Народното събрание от 9, а не както в момента от 10 депутати. Така, в случай че законодателите от ДСБ се отлюспят от групата на Синята коалиция, която в момента наброява 14 души, тя няма да се разпадне.

Самият Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на отрече пред „Монитор” да има разкол в СДС заради подкрепата към ГЕРБ и посъветва да се търсят другаде интриги, включително по отношение на влиянието на Костов над партията му. По думите му за отрицателното гласуване на последния вот към кабинета в сферата на сигурността е взето решение от НС на сините, и то с мнозинство от около 90% от членовете му.

Той обаче все пак призна, че предложението да се гласува срещу правителството е лансирано и защитено именно от представители на изпълнителния съвет. Основните контрааргументи в подкрепа на ГЕРБ пък били, че партията е сестринска на СДС в рамките на ЕНП и сините трябва да я подкрепят.

Димитров не можа обаче да си спомни за предишния вот, когато с колегите му в парламента не участваха в гласуването, да са се допитали до НС на партията, както повелява уставът й.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2700 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
koly

2011.08.09 | 08:29

5
Докато са в слугинаж на Костов, СДС не ги очаква нищо добро.Много хора не гласуваха за тях, поради причината - съюз с Костов.Аз лично се отказах да гласувам за СДС по тази причина.Когато имаше пълната власт,търсеше облаги само за себе си и разби земеделието и икономиката на държавата с неговите РМД-та.По този начин просто се грабеше с пълни шепи и то само от определени хора,близки до него.Е при следващите избори не съм сигурен дали ще съберат и задължителния минимум."Да продължанат в същия дух"

2011.08.08 | 22:33

4
И с право ! Аз съм гласувала 20 г. за СДС и горчиво съжалявам ,защото съмненията ми се оказаха верни че ръководствата на СДС се водят по свирката на Костов-който се доказа че е комунист,защото всичките му действия в годините го доказваха....Оставам с впечатление че и тези в ръководството на СДС са същите. Не може да приемем че Костов разби десницата и отново и отново и накрая се лигитимираха че са съюзници на БСП заставайки открито до тях. Това никога не мога да го приема,защото ние очаквахме алтернатива на червените крадци а не съюзници...
Българан

2011.08.08 | 22:33

3
Ами хайде да ви е честито! То при това мораво коалиране будните в СДС не могат да издържат дълго време. Назрял е моментът да изхвърлят комунистите от партията си или официално да се завърнат в БКП
иво

2011.08.08 | 22:32

2
Като гледам действията на Костов все по- вече се убеждавам, че СДС е част от политическото инжинерство в България. Мартин Димитров само подскача покрай Командира. Скоро време както е тръгнало буквите в наименованието "Синята коалиция" ще са по- вече от членовете и симпатизантите й. Сините ако искат да направят нещо трябва да заложат на нови млади хора. Имат десетина представители, които се смятат за пожизнени депотати.

2011.08.08 | 14:54

1
taka si pokazaha .4e valka kozinata si meni no nrava ostava sa6tiya.zna4i sa bili komunisti.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини