Архивите на БКП в интернет

  • 16 май 2011 21:26

  • 3227
  • 0
Архивите на БКП в интернет
©

22 000 страници от архивите на Политбюро на БКП ще бъдат дигитализирани и качени в интернет. Това заяви Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история, новоизбраният директор на Държавна агенция „Архиви” (ДАА).

Това е една от стъпките, която агенцията предприема, за да привлече вниманието на повече читатели. Освен това е предвидено в интернет да се публикуват и полицейските досиета на Тодор Живков, Никола Вапцаров, Гео Милев, Вълко Червенков, както и на други известни личности от недалечната история на България.

Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история съобщи, че на 15 май за Москва са заминали трима специалисти, които ще прегледат българските архиви, иззети от съветските военни веднага след края на Втората световна война.

Очакваният брой документи, към които нашата държава има претенции, са около 30 000 страници, поясни Иванов. Според него голям интерес биха предизвикали разпитите на българските регенти, управлявали от името на Н.В. Симеон II, който след смъртта на баща си цар Борис се възкачва на престола, но е непълнолетен и не може да упражни властовите си функции.

Шефът на ДАА поясни, че получаването на копията от документите трябва да стане до месец. За целта е предвиден бюджет от 50 000 лв. Копие на една страница струва 50 цента.

Последвайте канала на

3227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини