Директори сгафили при записването на гимназисти

  • 05 юли 2013 06:13

  • 1807
  • 1
Директори сгафили при записването на гимназисти
©

Директори на училища в столицата са приемали заявления за участие във второ класиране на деца, които вече са били приети в най-желаното от тях школо. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, цитирана от в. "Монитор".

"Ученици, които са влезли на първо класиране в първото посечено от тях училище, няма за какво да участват във второ класиране. Те няма накъде да се изкачват в желанията си. Отдавам тези пропуски на непознаване на правилата", коментира Кастрева.

Тя обясни, че на второ класиране тези деца са били приети пак в най-желаните от тях училища, както и при първо класиране. Самото им участие обаче е безсмислено и само натоварвало системата.

Оценка добър (4) е стигнала на кандидат-гимназистите, за да влязат в добро софийско училище при второто класиране за прием след седми клас. След този етап в надпреварата са останали 326 неприети деца. Сред тях са основно тройкаджии и ученици, които не са подредили добре желаните училища, уточни Кастрева.

За неприетите ученици остава шансът да влязат на трето класиране. Колко ще бъдат свободните места за този етап на ученическото състезание ще стане ясно на 10 юли.

"Останалите извън класирането на този етап много внимателно трябва да се запознаят със свободните места, родителите да напишат достатъчно голям брой желания в училищата - гнезда", посъветва шефката на просветния инспекторат. Тя припомни, че учениците, които вече са приети в гимназия, но решат да участват и в трето класиране рискуват да загубят мястото си в училището, в което вече са записани.

Оказа се, че след второто класиране баловете са паднали съвсем малко в сравнение с първото. Това означава, че конкуренцията за елитните гимназии продължава да е голяма. Класацията по бал сред най-предпочитани училища се запазва. Единствено Втора английска гимназия е изпреварила Испанската, а 31-во СУЧЕМ е минало една позиция пред 32-ро СОУ.

Елитните гимназии обаче не са успели да се запълнят от раз на първо класиране. Местата там са свършили едва след втория етап.

Така например в Немската гимназия е имало седем свободни места, в Първа английска – 10, а в Испанската – 4. Най-много непопълнени бройки имало във Френската гимназия – 14, следвана от Националната търговско-банкова гимназия с 12 незапълнени места.

"Това наистина ни учуди, обикновено в тези училища не остават свободни места още след първото класиране", коментира Ваня Кастрева.

В момента 13 паралелки в столицата са заплашени от закриване. Те са предимно хуманитарни или по изкуствата и засягат най-вече училищата в по-крайни квартали. Дали ще бъдат закрити, ще стане ясно следващата седмица.

Последвайте канала на

1807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.17 | 18:35

1
Далавери с бройки ученици

Добави коментар

Водещи новини