В Колайдера получиха компютърно изображение на Големия взрив

  • 02 август 2011 07:19

  • 4243
  • 0
В Колайдера получиха компютърно изображение на Големия взрив
©

Учените, които работят в Големия адронен колайдер са получили компютърно изображение на това, което би могло да се е случило при зараждането на нашата Вселена.

Така, ако се сметне, че Големият взрив е акт на божествено творение, то специалистите от ЦЕРН успяха нагледно да илюстрират библейската фраза „Да бъде светлина!". В опита си да разберат как се зародила Вселената, сътрудниците от ЦЕРН са пресъздали условията на субатомния взрив-това, което се смята, че е сложило началото на нашия свят.

Взимайки за изходни материали елементарни частици на олово, физиците, с помощта на 9,3 хиляди магнити са ги ускорили до скоростта на светлината в 25-километровия ускорител, след което ги сблъскали едни с други в безвъздушното пространство, охладено до температура под минус 271 градуса по Целзий, пише Дейли телеграф. Отделената при този процес топлина надхвърлила 100 хиляди пъти температурата на Слънцето.

„Субатомните частици от този вид са основните строителни елементи, които са най- разпространени във Вселената", пояснява пред изданието представителят на ЦЕРН Кристина Сатон. Като изучаваме тяхното взаимодействие, ние разбираме от какво се състои тя и в един прекрасен ден ще научим какво наистина е станало в самото начало".

Последвайте канала на

4243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини