Елитните гимназии режат места

  • 05 юни 2013 21:37

  • 2004
  • 1
Елитните гимназии режат места
©

По-малко ученици ще приемат някои от елитните гимназии в София. Немската ще намали децата с 14, съобщи шефката на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Втора английска и 31-во училище също режат бройки. "Конкуренцията за тези школа ще бъде по-голяма", предупреди Кастрева. Тя успокои седмокласниците, че за всеки ще има място в гимназия.

Средният успех по български и литература в София е 4.58, което е по-добре от миналата година. По математика децата са се представили малко по-слабо - 4.04. Пълните шестици по български в София са две, а по математика - 73. Слаби оценки на задачите са получили 1405 деца. Само 478 ученици пък са се издънили по литература. Двойките и на двата изпита в столицата са 38.

Във Варна 270 седмокласници имат двойки и по български, и по математика. 2704 са местата в професионалните и профилираните паралелки след VII клас в морската столицата. Средният успех е 4.294 по български и 3.784 по математика, съобщи шефката на Инспектората по образование във Варна Антоанета Хинева.

И тази година седмокласниците от Добрич показаха на приемните изпити за гимназия ниски резултати. Средният успех по български език и литература е 3.71, при 3.42 миналата година, а по математика - 3.34, при успех през 2012 г. - 3.34, каза за "Стандарт" началникът на образователния инспекторат в Добрич Петър Петров. Няма пълни шестици.

Най-труден за седмокласниците в теста по български е бил 8-и въпрос. Той е морфологичен и е свързан с видовете глаголи. Децата не са се справили добре и със задачата да разпознаят литературен текст, обясни Ваня Кастрева.

По математика най-много е бил сгрешен въпросът, изискващ аналогия между неравенство и уравнение. Анализът на експертите показва, че хлапетата не са обърнали внимание на материала от 5 клас, който е бил включен в изпита по математика.

Като цяло представянето на децата е изключително добро, похвали ги шефката на Столичния инспекторат по образование. Общо 9787 ученици са участвали в националното външно оценяване в София.

Последвайте канала на

Novini.bg
2004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
RODITEL

2014.06.06 | 20:47

1
Как няма да реже 31-во като никой вече не ги иска и не си попълват бройките вече няколко години!

Добави коментар

Водещи новини