Мигрената е вродено заболяване

  • 11 април 2013 14:56

  • 1412
  • 0
Мигрената е вродено заболяване
©

Мигрената може да се окаже вродено заболяване, дължащо се на определени особености в структурата на мозъка. Това твърдят италиански учени, провели ново изследване за произхода на едно от често срещаните видове главоболия, пише "Мениджър Нюз".

Те сканирали мозъка на 63 пациенти с мигрена и на 18 здрави доброволци и открили пряка зависимост между страданието и дебелината на мозъчната кора.

Изследването на италианските медици се отличава от всички останали досега по това, че за първи път при него са направени измервания на дебелината на мозъчната кора и е оценен размерът на зоните, отговарящи за усещанията за болка. Анализът на получените данни установил, че при пациентите с мигрена и двата показателя са по-малки в сравнение със здравите участници.

Учените установили също така, че мозъчната кора на страдащите от мигрена става по-тънка заради патологични процеси, които протичат с течение на времето, а по-малките зони за болка са обусловени от вродената предразположеност към тежкото главоболие.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини