2 млн. души бойкотират туризма в Малдивите

  • 03 април 2013 10:36

  • 2825
  • 1
2 млн. души бойкотират туризма в Малдивите
©

Онлайн кампания, призоваваща туристите да бойкотират посещенията в Малдивите, е получила подкрепа от близо 2 млн. души, съобщава Daily Telegraph.

Петицията призовава за реформа на съдебната система на страната, след като 15-годишна жертва на изнасилване беше осъдена на 100 удара с камшик миналия месец заради предбрачния секс. Момичето от остров Фейдхуу е признало пред полицията, че е било изнасилвано от втория си баща и е било малтретирано от други местни мъже.

Искането на хората е малдивският президент Мохамед Уахид Хасан да "направи повече за защита на уязвимите жени и деца” и да промени закона, така че да има по-сериозна защита на жертвите от изнасилване. Идеята е да се окаже натиск на правителството, чрез един от най-важните сектори в местната икономика - туризма. Хората смятат, че петицията ще заплаши репутацията на островите и те няма да бъдат толкова привлекателни за туристите заради неадекватните закони.

Миналата седмица сър Ричард Брансън също се изказа срещу присъдата. Той призова президента да се намеси, защото Малдивите ще понесат огромни щети.

До момента петицията е подписана от повече от 1,87 млн. души и е илюстрирана със снимка на плачещо дете и изображение на един от тропическите плажове, който е символ на страната.

Правителството е обещало да обжалва присъдата на момичето, както и да преразгледа местните закони за прилагането на телесни наказания.

Туризмът представлява една трета от Брутния вътрешен продукт на Малдивите, а след свалянето на бившия президент Мохамид Нашид през февруари 2012 г. неколкократно са отправяни покани към туристите да спрат да посещават страната.

Опитите на Министерството на туризма да насърчи посещенията на островите, използвайки мотото "Слънчевата страна на живота”, даде обратен ефект.

Миналия месец излезе статия със заглавие "Облачната страна на живота”. Тя обърна внимание на полицейското насилие и нарушаването на човешките права.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2825 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мен

2013.09.09 | 20:34

1
На малдивите на власт са мюсюлмани. Исляма е единствената позволена религия, да не кажа абсолютно задължителна. Изповядването на друга религия е наказуемо - вероятно със 100 удара с камшик или директно обезглавяване като в Саудитска Арабия. Не им трябва реформа в съдебната система - трябва да бъдат изритани всички мюсюлмани обратно в Индийския океан, в гърлата на акулите - където им е мястото.

Добави коментар

Водещи новини