Правят "Кракра" апетитна за туристите

  • 27 март 2013 10:48

  • 1017
  • 0
Правят "Кракра" апетитна за туристите
©

Община Перник започва работа по подобряване на туристическата атрактивност на средновековната крепост Кракра и свързаната с нея инфраструктура, съобщи кметът Росица Янакиева, цитирана от БТА.

Инициативата се реализира по одобрен проект по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". Нивото на крепостната стена от южната страна ще бъде повдигнато на различни нива с метални платна. Ще бъде възстановена ъгловата кула, портата на крепостта.

Ще бъде изграден посетителски център. Звукови гидове ще предоставят информация на различни езици. Ще се подобри инфраструктурата за улесняване достъпа до твърдината. Предвидено е полагането на водопровод и канализация, рехабилитация на пътя и пешеходните алеи до хълма, както и подобряване състоянието на паркинга.

Общата стойност на проекта е 4 362 150 лв. От тях 3 579 536 лв. се осигуряват от европейските фондове. Община Перник участва със съфинансиране в размер на 15 процента. Проектът трябва да бъде изпълнен за шест месеца. Реализацията му е забавена поради продължителна процедура на обжалване, завършила с определение на Върховния административен съд в полза на общината.

С правителствено решение средновековната крепост "Кракра" бе предадена преди две години за стопанисване от Министерството на културата на община Перник.

Последвайте канала на

1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини