Арестуваха опозиционни активисти и журналисти в Беларус

  • 24 март 2013 20:32

  • 790
  • 0
Арестуваха опозиционни активисти и журналисти в Беларус
©

Десетина опозиционни активисти и независими журналисти бяха арестувани днес по време на протестна демонстрация в Минск, предаде АП, като се позова на правозащитници.

Около 2000 човека преминаха през центъра на беларуската столица, носейки опозиционни знамена и портрети на политически затворници и скандирайки "Да живее Беларус" и "Долу Лукашенко" по адрес са авторитарния президент. Проявата бе в чест на 95-годишнината от обявяването през 1918 г. на първата и кратко просъществувала независима беларуска държава. Демонстрациите по случай деня, наричан от опозицията в Беларус Ден на свободата, станаха вече традиция. По думите на Татяна Ревяко от правозащитния център "Весна" милиционери от специалните части са задържали демонстрантите, които носели портрети на политически затворници. Понастоящем 11 души пребивават в затвори в Беларус заради своята политическа дейност, сред които и бившият кандидат за президент
Николай Статкевич, припомня АП.

ИТАР-ТАСС допълва, че организатори на днешната манифестация са партията Беларуски народен фронт, движението "За свобода", сдружението "Говори истината", Обединената гражданска партия, организационните комитети по създаването на партията Беларуска
християндемокрация, Съветът на беларуската интелигенция, дружеството на художници "Гонитба" и още няколко структури. Обикновено демонстрацията на беларуската опозиция по случай Деня на свободата се провеждат на 25 март, на тази година организаторите са решили да я изтеглят ден по-рано, за да се съберат повече хора през неделния ден.

Беларуската народна република е провъзгласена през нощта срещу 25 март 1918 г., когато вече е бил подписан Брест-Литовският мирен договор, а болшевиките са напуснали Минск. Републиката просъществува до края на Първата световна война и скоро след това бива завзета от Червената армия и присъединена към Съветска Русия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини