Наш химик изобрети лекарство от ново поколение

  • 03 февруари 2013 09:39

  • 34441
  • 5
Наш химик изобрети лекарство от ново поколение
©

Стратегия за направата на лекарство от ново поколение създаде ученият от катедрата по химична технология в Пловдивския университет доц. д-р Стефан Стаматов, разказва “Марица”.

Революционно изследване, което няма аналог в света, е правено в Университета в Стокхолм и е финансирано от фондацията за стратегически изследвания към Кралската шведска академия на науките.В продължение на девет години пловдивският химик е гост-професор във висшето училище в скандинавската страна, за да синтезира съединения за създаване на лекарство от нов тип. Става дума за лекарствени продукти - химични посредници между мозъка и клетката.

Превъзходството пред познатите до момента лекарства е в начина на действие. Популярните медикаменти нямат избирателна активност и се проявяват и като токсични съединения, които убиват клетките. А новите дават шанс на мозъка да проведе лечението сам, като отключват нова програма в него. Лекарствените препарати, които е синтезирал доц. Стаматов, могат да се приемат през устата или интравенозно и намират приложение в генното инженерство, фармакологията, клиничната диагностика. Изследванията до момента показват, че с тях може да се влияе благотворно при множествена склероза, болестта на Алцхаймер и дори при рак. Биологичните изследвания обаче струват милиони левове, затова към момента пловдивският учен показва модела за създаването им, който се базира на стотици изследвания.

И тъй като идеята му не е от последните няколко години, а работи върху нея от 1987-а, тогавашният председател на Нобеловия комитет по химия - проф. Сало Грановиц, го кани да изнесе лекция в Лунд, Швеция. И тъй като всичко се разиграва преди промените, Стаматов е принуден временно да прекрати изследванията си, след което отново е поканен да ги възобнови. Научните му изследвания върху новите методологии за селективен синтез и химични трансформации и активната му проучвателска работа са основание да бъде приет за член на Американската асоциация по липидна химия и на Американската академия на науките и асоциацията по модерни науки.

Изследванията върху новото поколение лекарства доц. Стаматов обобщава в дисертационен труд, с който блестящо защитава научната степен “доктор на науките” в Пловдивския университет.

Последвайте канала на

34441 5

Коментари 5

Добави коментар

2016.04.26 | 18:20

5
Много се радвам на такива положителни новини.
ЖОРО

2016.03.23 | 15:47

4
ЕВАЛА
ТОВА Е НОВИНА...

2016.03.23 | 15:47

3
БРАВО,НАТРИЙ ИМ НОСОВЕТЕ!!!....

2015.07.01 | 12:55

2
hah bitch please nie nqma da dojiveem do 22 vek hahahahah olelele pak te za slunceto mi govorqt to do 10 godini sha e 60 gradusa ili -60 prez denq i noshta nie shte umrem prosto burzo zaradi shibanite vi koli maika vi deiba
Сашо

2015.01.22 | 10:01

1
Предполагам си прекалил с филмите на Ал Гор. Само да да те осведомя, че нивата да въглероден диоксид са били много по-високи в праисторията, а темперетури от +60 и -60 в умерените пояси никога не е имало. Също така агрегатният брой чстици изпускан ежегодно от всички автомобили на Земята е равна горе долу на броя частици, които се отделят в атмосферата от изригването на един от по-големите вулкани. Сега можеш да провериш средно колко големи изригвания има годишно и ще разбереш, че антропогенния фактор далеч не е основен или дори забележим що се отнася до глобалното затопляне. От друга страна има места където хората наистина нанасят непоправими щети на природата, например с изсичането на горите, със замърсяването на водоемите и отнемането на естествения хабитат на стотици хиляди биологични видове.

Добави коментар

Водещи новини