Харесайте facebook страницата ни

Българчета и румънчета сред най-неграмотните в ЕС

© Булфото

Резултатите от 2009 г. за нашата страна и за Румъния сочат, че 40 процента от учениците показват незадоволителна грамотност.

За сравнение се отбелязва, че тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години. Документът отбелязва, че единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образованието не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения. Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за тези младежи, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява в документа от над 200 страници. Нашата страна и Люксембург са единствените държави в ЕС, в които разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
(гост)
23.04.2013 | 13:44

Когато героите на обществото са неграмотни селяндури, пропаднали алкохолици/наркомани, мутри, курви, "пожарникари" с мания за величие, когато е "готино" и ненаказуемо да крадеш, биеш и убиваш, ето това е резултата. Някой беше казал "чалгата не е причина за затъпяването - тя е просто симптом" - симптом на пълната деградация и оскотяване на обществото.

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар