Делян Добрев: Договорът с "Газпром" е голям успех

  • 30 декември 2012 07:25

  • 2608
  • 5
Делян Добрев: Договорът с "Газпром" е голям успех
© Булфото

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ са през следващата година към  бизнеса да бъдат разплатени над 400 млн. лева по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това каза в интервю за БТА  министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

През 2013 г. предстои обявяване на процедури и сключване на договори за внедряване на иновации в малки и средни предприятия и в големи предприятия на стойност 88 млн. лева, както и за подкрепа на клъстерите в България в размер на  29 млн. лева, каза министър Добрев. Продължава и изпълнението на програмата,  финансирана съвместно с ЕБВР за енергийна ефективност на  стойност 300 млн. лева. Преди броени дни МИЕТ обяви и процедурата за "Развитие на приложните изследвания в  изследователските организации в България" на стойност 20 млн. лева. По нея ще се приемат проектни предложения до 15 март 2013  г. Това е първата процедура, по която може да се кандидатства по електронен път, отбеляза министър Добрев. Той посочи като най-голямо икономическо  постижение на неговия екип многократно подобрената работа по ОП  "Конкурентоспособност". Положихме много усилия да не допуснем  блокиране на програмата. Само за 6 месеца разплатихме повече  отколкото през почти 6 години от действието й, заяви министърът.

В областта на енергетиката като голям успех министър Добрев определи подписването на договора с "Газпром".  Очакванията на министър Добрев са  средствата за българския бизнес по оперативната програма за  иновации и конкурентоспособност през следващия период 2014-2020  г. да бъдат поне толкова, колкото са и сега - 1,2 милиарда евро, или повече.  Министър Добрев цитира последни данни на  Българска народна банка, според които преките чуждестранни  инвестиции в страната за периода януари - октомври 2012 г.  възлизат на 1.33 млрд. евро. Нарастването е с около 25 на сто  спрямо същия период на 2011 г.

През тази година 8 проекта получиха сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите. Проектите създават над хиляда работни места и са на обща стойност над 500 млн. лв. Четири проекта клас А са във високотехнологичните  дейности на икономиката - производство на компоненти за телекомуникационния сектор, производство на лекарствени  средства, услуги в сферата на здравеопазването и образованието.  Другите проекти са също в сферата на  преработващата промишленост, както и на логистиката.  Щастлив съм да отбележа тази положителна тенденция, тъй като през цялата 2011 г. сертифицираните проекти  бяха 4 на обща стойност 92 млн. лв. и предвиждаха разкриване на 350 нови работни места, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Според него тези данни показват, че България има възможност да привлича инвестиции с висока добавена стойност, отговаряйки на високите изисквания на потенциалните инвеститори по отношение на инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата, както и предлагането на мерки, които отговарят на очакванията на компаниите.

През последните две години се наблюдава увеличение на износа от България на отбранителна продукция в  сравнение с предишни периоди, каза министър Добрев. Това в голяма степен се дължи на усилията, които българските  производители и търговци полагат както в разширяването на продуктовата гама и повишаване на качеството на продуктите, така и за утвърждаване на традиционни партньорства и завоюване на нови позиции на международните пазари.  Тази година стойността на издадените  разрешения за износ надвишава двойно стойността за 2011 г. Не всички разрешения се реализират, така че значителен ръст ще има  със сигурност, но още е рано да кажем точен процент, допълни министърът.

Правим всичко, което е по силите ни, за разрешаване на казуса във ВМЗ Сопот, заяви министър Делян  Добрев. Той припомни, че след намесата на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г са били осигурени средства в размер на 1 млн. лв. от "Кинтекс", който платил авансово по договор, изпълняван от сопотските  заводи.  Със средствата бяха платени по един  аванс и една заплата на работниците. По искане на потенциалния купувач Агенцията за приватизация отложи до 11 януари срока за подаване на обвързваща оферта, уточни икономическият министър. Целта е да бъде дадено достатъчно време за проучване на всички  активи и пасиви на предприятието и продажбата да бъде доведена  до успешен край, каза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Според министъра ефектът от преместването на ресор "Туризъм" на министерството в Пловдив ще  може да бъде усетен през следващата година. Без съмнение обаче, преместването е силен имиджов знак за града, висока оценка за  неговото значение, признание за ресурсите му в туризма, каза той. Според Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: преместването пести и разходи на  бизнеса от пътуване до столицата от по-отдалечените части на страната. Не на последно място е подобрената комуникация с  местната власт в града под тепетата, което по думите на министър Добрев, също има сериозно значение за развитието на отрасъла.  За този зимен сезон се очаква ръст на  туристите от важни за България пазари като Русия и Великобритания. Предварителните записвания от туроператори показват увеличаване на руските туристи с около 9 на сто, като, поради тенденцията на записвания в последния момент, е възможно  да се регистрира и по-висок брой руски туристи в страната. Предварителните записвания и планираните чартърни полети на  летища София и Пловдив показват увеличаване и на туристите от Великобритания с над 5 на сто, както и повече туристи от Полша и Дания. Традиционно страната ни е атрактивна зимна дестинация и за съседните пазари като Сърбия, Македония, Румъния и Турция. България продължава успешно да утвърждава името си на международната карта на ски дестинациите. Неотдавнашно  проучване сред потребителските центрове в 27 европейски и северноамерикански курорта отрежда на Банско челно място като  най-евтино място за зимен отдих. Тези данни ни дават основание за още по-оптимистични очаквания за предстоящата зима, каза  министърът.

Що се отнася до лято 2013 - смятам, че България ще продължи да бъде притегателна дестинация за чуждестранните  туристи, предлагаща качество и разнообразие на туристическите услуги и висока удовлетвореност от престоя. Прогнозите са за  продължаване на тенденцията за растеж в броя на чуждестранните туристи и приходите от туризъм от последните години.

Като цяло смятам, че нашите търговски представители зад граница работят активно и постигат добри  резултати, каза министърът. Той даде като пример за активната  работа на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството ни в Китай значителното нарастване на българския  износ за тази страна през тази година - повече от два пъти. По  този начин Китай се нарежда на второ място сред търговските ни  партньори извън ЕС, след Турция. Налице е увеличаване на инвестициите от Китай (12.2 млн. евро за първото полугодие при общо 64.8 млн. евро за периода 1996-2011 г.), както и ръст на  китайските туристи в България с 31 на сто. Със съдействието на Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в  Индия през тази година няколко български компании стартираха успешни инициативи за износ за Индия. Още през първото  тримесечие на 2012 г. с активното участие на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството ни в Израел  бяха реализирани бизнес форуми и срещи между бизнес средите на двете страни, напомни министърът на икономиката, енергетиката и  туризма.

След атентата на летище Сарафово през юли т.г. с работата на МИЕТ и икономическия ни съветник на място бе подпомогнат българският туристически бранш в рамките на редица разменени официални и бизнес визити, промоционални събития и рекламни кампании, за да преодолеем първоначалния  отлив на туристи от Израел у нас, каза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. Той  отбеляза, че с активното съдействие на търговско-икономическия съветник в Службата по търговско-икономическите въпроси във  Франкфурт на Майн, Германия предстои заключителният етап за реализиране на инвестиционен проект на германска компания в  България. Много успешно в последните няколко месеца се представя и Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството ни във Великобритания, посочи министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: в интервюто си за БТА.

Последвайте канала на

БТА
2608 5

Коментари 5

Добави коментар
в БОГ ни е надеждата

2013.01.04 | 19:58

5
``In GOD we trust`` БОГ да пази Република Българияя и правителството сформирано от Бойко Борисов.
интересно

2013.01.04 | 19:57

3
тези зеленчуци за които пишеш не ги продава правителството а няколко монополиста които са у нас от около 15 години ,така че на тях трябва да благодариш.

2013.01.04 | 19:57

4
Нашите инспектори от РИОКОЗ са едни евтини и смешни проститутки, които като им платиш и си затварят очите и отварят гъза за всички ! Като започнеш от министъра и стигнеш до най-дребния чиновник всички знаят кои са заводите и къде им е проблема, но си траят. Нали Миро Кучкаря внесе замразеното 60 годишно месо от Ирландия и ние го изядохме във вид на салами, какво остава за разни бизнесмени..

2013.01.04 | 19:57

2
Зеленият пипер от 1,80лв в момента е 4 лв,домати от 1,60 на 4 лв.Увеличени са всички плодове и зеленчуци,за разлика в другите страни,където хранителните стоки са по евтини по празниците..Тука цените скачат няколко пъти,качеството под всякаква критика.
Някой

2013.01.03 | 02:43

1
Газпром?!... Трябва да си запознат че са решили да правят бедните по-бедни и богатите по-богати. От, който няма какво да заграбят, ще му вземат и малкото, което му е останало,- а от който са взели пак ще вземат за да има и той да дава... Та да не викат само бедните че са зле. Те всички гейове по комунистическо време са се женели за да си намерят работа, сега това правят само циганите и облажават днешните пенсионери. България си остана все така неспособна, както да осигури нормален живот а не извращения, а също така и е неспособна да поеме отговорност за престъпленията си. Аз на доверие на курортисти нямам, незнам за вас защо твърдят че циганите са прости, а пенсионерите не са такива...

Добави коментар

Водещи новини