Учени превръщат урина в мозъчни клетки

  • 11 декември 2012 14:54

  • 2697
  • 1
Учени превръщат урина в мозъчни клетки
©

Оказва се, че урината не е най-обикновен човешки отпадък. Китайски учени успяха да препрограмират бъбречни клетки, извлечени от урина, в прогениторна нервна клетка – недоразвита мозъчна клетка, която може да образува различни видове невроглии и неврони, пише Popular Science.

Препрограмирането не е нов метод. Досега обаче учените не са използвали клетки, извлечени от урината, нито пък са прибягвали до толкова директен метод. Тази техника може да се окаже особено полезна при лечението на невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, пише сп. "Обекти".

Новаторският елемент в случая е източникът и методът. Науката е наясно с факта, че ембрионалните стволови клетки могат да помогнат в борбата с невродегенеративните заболявания. Учените знаят, че можем чрез препрограмиране да превърнем зрели човешки клетки (т.е. онези, които не са ембрионални и които са извлечени от възрастен човек) в плурипотентни клетки (такива, които могат да се превръщат в различни видове клетки). Това обикновено става с помощта на генетично създадени вируси, които влияят на генетичния код на клетките.

Леченията с ембрионални стволови клетки обаче са съпътствани с различни етични проблеми. Неембрионалните методи пък са твърде комплексни. При тях винаги съществува опасност нещо да се обърка (например да възникнат мутации и генетични ефекти). Новият метод на китайските учени обаче е значително по-директен и намалява шанса за грешка. 

По време на своето изследване китайците извличат бъбречни клетки от уринните проби на трима души. Впоследствие те ги препрограмират директно в прогениторни нервни клетки. Вместо да прибягват до помощта на генетично създаден вирус, те използват малко бактериално  ДНК, което може да се преобразува в клетъчна цитоплазма – техника, която елиминира необходимостта от директното вмешателство в хромозомите (поне на теория това би трябвало да намали шанса за мутации). Целият процес е и значително по-бърз. След като превръщат прогениторните клетки в зрели неврони и невроглии, те ги присаждат в мозъците на новородени плъхове. Един месец по-късно клетките били все още живи в животинките. Не е ясно обаче дали ще оцелеят след по-дълги периоди от време или дали ще се превърнат във напълно функциониращи части от нервната машина.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.12.12 | 12:49

1
а у нас е обратното превръщане

Добави коментар

Водещи новини