Алиосман Имамов

Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, специалност статистика и иконометрия. От 1981 г. работи в този университет като преподавател в катедра "Статистика и иконометрия". Доктор на науките и доцент към катедрата. Владее английски и руски език.

Заместник – председател е на Движението за права и свободи (ДПС). Депутат е от ДПС в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание.

В парламентарната си дейност Алиосман Имамов е член на Комисия по бюджет и финанси (14.07.2009 - до момента), заместник – председател на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта (29.07.2009 - до момента). Участвал е във Временната  анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев(02.09.2009 - 22.03.2010).
Алиосман Имамов от септември 2009 година до март 2010 година е бил основен представител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той също така е заместник – председател на Група за приятелство България – Египет и на Групата за приятелство България – Канада. Имамов членува в  Група за приятелство България – Албания, Група за приятелство България – Аржентина,  Група за приятелство България – Австралия, Група за приятелство България - Босна и Херцеговина, Група за приятелство България – Венецуела, Група за приятелство България – Гърция,  Група за приятелство България – Индия, Група за приятелство България – Индонезия, Група за приятелство България – Ирландия, Група за приятелство България – Испания, Група за приятелство България – Италия, Група за приятелство България – Казахстан, Група за приятелство България - Република Корея, Група за приятелство България – Кувейт, Група за приятелство България – Ливан,  Група за приятелство България – Македония,  Група за приятелство България – Мароко, Група за приятелство България – Мексико,  Група за приятелство България – Монголия,  Група за приятелство България – Норвегия, Група за приятелство България – Сирия, Група за приятелство България – Турция, Група за приятелство България – Уругвай, Група за приятелство България – Финландия, Група за приятелство България – Хърватия,  Група за приятелство България – Япония.

Алиосман Имамов е семеен, с две деца.