Антонис Самарас

Антонис Самарас - гръцки политик и икономист. Премиер от 19 юни 2012 г.

Самарас е роден на 23 май 1951 г.


Потомъкът на едно от най-престижните семейства в Гърция, и син на кардиолог, Антонис Самарас следва икономика в Емърст колидж в Масачузетс, където е съквартирант на бившия премиер Георгиос Папандреу. През 1976 година Самарас завършва икономика в Харвард университет със магистърска степен по бизнес администрация.

Между 1977 и 1996 година Андонис Самарас е депутат в гръцкия парламент, избран от листата на Нова демокрация. 1989 година е за малко икономически министър и между 1989 и 1992 година външен министър в кабинета на Константинос Мицотакис. Андонис Самарас е един от безкомпромисните гръцки политици по македонския въпрос и спора за името на Република Македония и се застъпва за така наречената „православна ос на Балканите“. Неговата е заслугата за налагането на ембарго спрямо Македония от Гърция, след обявяването на нейната независимост. През 1992 година заради липсата за компромис по този въпрос той е отстранен от поста външен министър, след което напуска Нова демокрация и създава през 1993 година движението „Политическа пролет“

През 2004 година Андонис Самарас се завръща в Нова демокрация, след като на изборите триумфира Костас Караманлис.

В края на 2009 година, когато Нова демокрация претърпя тежко поражение вследствие на финансовата и дълговата криза, Самарас поема председателството на партията.

След съставянето на правителството на национално обединение през 2011 година, под ръководството на икономиста Лукас Пападимос, Нова демокрация спечелва спечелва предсрочните парламентарни избори през май 2012 г. Полага клетва като премиер на 19 юни с.г.