Делян Добрев

Делян Александров Добрев е роден в град Хасково.

Той завършва висшето си образование в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е "Счетоводство и финанси" в Лондонския университет по икономика и политически науки.

В професионалната си кариера Делян Добрев работи в KPMG, Торонто, Канада. Бил е и ръководител на проекти в Районен съд - Хасково, Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес.

Има опит в управлението на проекти по Оперативни програми "Административен капацитет", "Регионално развитие", ФАР, Трансгранично сътрудничество, Конкурентноспособност, Развитие на човешките ресурси, Развитие на гражданското общество. Освен това той е бил и изпълнителен директор на Дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти.

От 2002 г. до 2004 г. е бил директор на дирекция в областна администрация – Хасково.

На парламентарните избори през 2009 година е избран за депутат от ГЕРБ. Той e зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към Народното събрание. На 18 май 2011 година той бе назначен от премиера Бойко Борисов за зам.-министър с ресор енергетика на мястото на освободения от поста Марий Косев. На 21 март 2012 г. е избран за министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Владее английски и руски. Изпълнява министерските функции до  12 март 2013 г.