BP плаща рекордна глоба за петролния разлив в Мексиканския залив

  • 15 ноември 2012 10:22

  • 3120
  • 0
BP плаща рекордна глоба за петролния разлив в Мексиканския залив
©

Британската компания BP е решила да се признае за виновна в престъпна небрежност, която през 2010 г. доведе до разлив на петрол на нейна платформа в Мексиканския залив и предизвика най-голямата по рода си екологична катастрофа в САЩ. Това съобщи  днес  “Ройтерс”, позовавайки се на осведомени източници.

Според техните данни, BP се е съгласила да плати глоба в размер, който може да бъде “най-големият в историята”. За рекордна се счита глобата в размер на 1,3 млрд. долара, наложена на американската фармацевтична компания “Pfizer” през 2009 г. за измами на пазара на лекарства, пише "30 думи".

Според Ройтерс, американското министерство на правосъдието ще обяви официално споразумението с  “Бритиш петролиум” да поеме вината за теча и да плати глобата в четвъртък. Тази информация все още е без коментар от представители на  “Бритиш петролиум”.
Експлозията на платформата “Дийпуотър хърайзън”, намираща се на 210 км югоизточно от Ню Орлиънс (Луизиана, САЩ), настъпи на  20 април  2010 г. В резултат на това  изчезнаха 11 работници, а други 115 души, които са били на платформата по време на инцидента, са били спасени. Във водите на залива изтекоха повече от 4 милиона барела петрол, което доведе до замърсяване на водата и обширна крайбрежна ивица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини