Митрополит получавал пенсия като офицер от ДС

  • 13 ноември 2012 08:15

  • 5152
  • 3
Митрополит получавал пенсия като офицер от ДС
©

Всички сме заложници на Държавна сигурност и затова е необходимо избирателния патриаршески събор да се отложи. Това заяви пред БТВ богословът Дилян Николчев.Това трябва да стане с гласуване от църковния събор.

По устав църковния събор трябваше да се свика през пролетта. Св. Синод никога не е свиквал подобен събор на четири години, каквото е изискането, каза Неколчев. "След разсекретяването на досиетата и смъртта на патриарх Максим е вече наложително. Изправени сме пред ситуация да се избере за патриарх един от доносниците на Държавна сигурност", каза богословът. От 11-те митрополити с досиета 10 са вербувани преди постигането на епископския сан, с изключение на сливенския Йоаникий е вербуван след това.

Най-драстичният пример е митрополит Симеон Западноевропейски, който е бил член на БКП, майор през 1976 г., офицер от Първо главно управление на ДС и офицер от КГБ. "Навсякъде той изтъква, че не е вярващ, а вярва в ДС и ще направи всичко за победата на комунизма. Дали Светия Синод е скъсал с ДС след като Симеон получава пенсия като офицер от ДС", попита Николчев.

Най-интересен е примерът за участие в африканска държава на трима агенти, каза Николчев. Дометиан, който тогава още не е бил видински митрополит донася за врачанския митрополит Калиник, че е поддържал контакти с жени. Имало е случаи, в които митрополитите се клепали че търгуват с валута. От досието на русенския митрополит Неофит е видно, че той е бил притискан от ДС, офицерите твърдят, че е богобоязлив и изпълнява задачите си с нежелание. В неговото досие дори няма заведен донос, каза богословът. Американският митрополит Йосиф се покая с думите „Прощавай, български народе“, припомни Николчев.
Знам че опасенията за отлагане на събора е свързан с митрополит Николай заради връзките му с бизнесмени и политическа власт.

Последвайте канала на

Novini.bg
5152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Георги Христов

2012.11.13 | 17:37

3
Вижте това дето сте го писали - " било за жени - било за валута"-че еди кой си митрополит уж бил донасял - са пълни глупости и кокошкарски истории. Всяка държава е използувала начини и прийоми да внедри в разузнаване или контраразузнаване именно такива лица,които никога не предизвикват дори и малко съмнение за шпионаж- особено ако са духовници. Те са едни достойни българи...

2012.11.13 | 14:49

2
Това е войната на безбожниците и стремежа им към власт,пари,леки жени и момченца(излезна в медийното пространство на бързо 2 педофилски скандала,но ги потулиха много бързо).
Adolf

2012.11.13 | 13:11

1
и какво толкова се трудят брадатите та чак и пенсия получават,цял живот лесни пари,много па са хитри,и така ще е докато религиозните невежи ги хрантутят.

Добави коментар

Водещи новини