Венета Марковска: Все още обмислям дали да се оттегля

  • 12 ноември 2012 10:27

  • 2526
  • 7
Венета Марковска: Все още обмислям дали да се оттегля
© Булфото

Все още не мога да отговоря дали ще се оттегля. Обмислям този въпрос, но категорично заявявам, че не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни, заявява в интервю пред "Пик" съдия Венета Марковска.

"Като съдия във Върховния административен съд, където се разглеждат дела с огромен материален интерес, очевидно съм засегнала нечии интереси. Както знаете едната страна винаги е губеща и търси начини да си отмъсти. Освен материални интереси са засегнати и политически интереси, като се има предвид, че години наред бях ръководител на колегията, в която се разглеждат всички изборни дела – от регистрирането на участниците в изборите до последиците от проведените избори. Вече се установи и не е тайна кои лица в парламента извадиха на показ един анонимен донос, който се отнася най-вече до трети лица, без да има каквито и да било доказателства към него", казва Марковска.

"От някои депутати и политици очаквам всичко, наблюдавайки в годините начина им на действие и поведение, от което се отвращава цяла България. За тях доносът и клеветата са инструмент на действие и начин за разчистване на сметки. Като човек на закона аз вярвам в него и е под моето достойнство да отговарям на недоказани твърдения. Правото почива само на факти и доказателства и аз ще се придържам съм него, както съм го правила от първия ми ден в съдебната система", подчертава съдия Марковска.

"Не е важно състояла ли се е среща между мен и зам. вътрешен министър по повод на цитирания инцидент с мой познат. Отговорът се съдържа в изявлението на самия зам. министър, в смисъл, че по никакъв начин не съм му оказвала въздействие по отношение на служители на МВР, което някои медии наричат търговия с влияние. Всеки гражданин има право да подава жалби, сигнали, петиции до съответни държавни органи. Моето поведение би било укоримо, ако съм осъществила среща с такъв орган, за да упражня въздействие в моя полза или в полза на друго лице. Както аз, така и зам. вътрешният министър изрично заяви, че от една неформална среща и то извън сградата на МВР не съм оказала каквото и да е влияние по повод на станалия инцидент. А да не вярвате на официалните представители на държавата е не само смешно, но за съжаление и жалко. По отношение на твърдението за конфликт на интереси – такъв въобще не може да има. Адвокатите не страни по делата в личностно качество, а са пълномощници на своите клиенти, с които аз нямам нищо общо. Всеки гражданин има право по всякакъв начин допустим от закона да защити името си. Дори не приемам, че с един анонимен донос името ми е опетнено по някакъв начин. Името и репутацията са всичко за мен и аз ще ги отстоявам с цената на всичко. Една европейска държава, каквото България е не може да се управлява от улично правосъдие, а от Конституцията и законите. Избрана съм за конституционен съдия от най-висшия държавен орган, в една парламентарна република – народното събрание със значителен брой гласове. Една седмица преди провеждане на избора, депутатите бяха запознати с анонимния сигнал и въпреки това, те ми гласуваха доверие. Длъжна съм да оправдая това доверие", категорична е Марковска.

Тя посочва, че скандалът се отразява зле както на нея, така и на семейството й. "За първи път получих тежка хипертонична криза, лекувам се, но когато човек отстоява правата си, се мобилизира и дава всичко, за да издържи. Аз съм силен и достоен човек и ще издържа на изпитанието", добавя магистратът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2526 7

Коментари 7

Добави коментар
Данъкоплатец

2012.11.12 | 21:19

7
Сакън, кака! Никакво оттегляне, щото шоуто на цирк ГРАБ в момента е блокбастър! Кога друг път сме гледали Боце да скимти и да се моли на някой, Цвъце да вие като мастия срещу луна, а монтанския Шидоошу да се крие и ослушва като прасе в тръстика!

2012.11.12 | 21:19

6
xodi si ma uqdena krava korumpiran bukluk
55

2012.11.12 | 21:19

5
Няма какво да мисли,а да прояви разум.Хората в другите страни си подават оставки,когато народа скочи против тях.Българите не я искат,затова да се маха.За да се говори срещу нея значи има защо.Но....кокала е сладък,съмнявам се,че ще се откаже от него.
БГ

2012.11.12 | 21:18

4
марш ма ооо
nemane

2012.11.12 | 21:18

3
Тя почти се докопа до ножа и сиренето и вие искате сега да се откаже, няма как овластения българин да се откаже от власт. Не помните ли "апостола" ББ, колко пъти се заканваше, че ще подаде оставка. На нас дзън, дзън НЕ,както е казал шопа.
odes

2012.11.12 | 19:11

2
Тя мисли!!! Все още не всичко е загубено!

2012.11.12 | 14:43

1
ama 4e cenzura ,daje ne si zaslujava da pi6a na kirilica ,za6toto tozi sait ne e bylgarski qvno.

Добави коментар

Водещи новини