Путин кани Бойко Борисов да прави първа копка на "Южен поток"

  • 12 ноември 2012 06:46

  • 1507
  • 1
Путин кани Бойко Борисов да прави първа копка на "Южен поток"
©

Покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток" е получил Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, твърди "Стандарт". Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море.

Оттам ще тръгва тръбата, която, след като мине по дъното, ще излезе край Варна. Официалната покана от руснаците е и до енергийния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да събере на копката държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници.

Очаква се на 15 ноември в страната ни да пристигнат шефовете на "Газпром" за взимането на окончателното решение за строежа на "Южен поток" у нас. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.

Сделка 2 в 1 ще подпишат София и Москва в четвъртък. На 15 ноември шефовете на "Газпромекспорт" и "Булгаргаз" ще поарафират договора за доставка на руски газ от Нова година, а акционерите в проектната комисия "Южен поток България" ще сложат парафи под документа, който дава старт на строежа на "Южен поток". Очаква се газовият договор да е за 6 години и да предвижда значително по-облекчени условия и по-изгодна цена за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците. Сега те са "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт", които оскъпяват горивото до България. Все още не е ясно дали страната ни ще има право да изнася руски газ, който не може да потреби. С това е свързана и клаузата "Take or pay" (Вземай или плащай), като предстои да бъдат договорени количествата, при които ще се задейства. Цената също не е съобщена, но и София, и Москва твърдят, че новите условия предвиждат намалението й. "И купувачът, и продавачът са доволни", коментира говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. По-ниската цена ще даде сериозна глътка въздух за родната промишленост, а хората ще получат по-евтино парно.

Окончателното инвестиционно решение за "Южен поток" в България пък ще е една от последните и най-важни крачки преди старта на реалното строителство на газовата тръба у нас. Което пък ще се превърне в най-голямата инвестиция в родната икономика за последните над 20 години. По данни от последните предварителни изчисления изграждането на родния участък от "Южен поток" ще струва около 3,2 млрд. евро, което е над 50% от общия предвиден бюджет за сухопътния участък до Италия, оценяван на 6 млрд. евро. Строителните дейности ще създадат десетки хиляди нови работни места. Работа и нови служители ще имат фирми от транспорта, хранително-вкусовия сектор и промишлеността. След потичането на газа "Южен поток" и съоръженията на българска територия ще имат нужда от обслужващ персонал, което ще гарантира стотици постоянни работни места. Включително и в райони с висока безработица като Северозападна България.

Поради факта, че сме първата страна, през която ще минава руският газ, след като пресече Черно море, у нас ще трябва да се изгради уникално съоръжение, което да посреща синьото гориво на сушата. Т.нар. приемен терминал ще вкарва газа в сухопътните тръби, а преди това ще го подгрява до положителна температура. Причината е, че нормативната база не позволява транспортирането на газ с минусови температури. Защото това би могло да доведе до заледяване на пътища и жп линии, под които минава. Затова у нас ще бъде изграден приемен терминал с инсталирана мощност 160 мегавата, който да подгрява синьото гориво до 3-5 градуса по Целзий. Очаква се строежът му да излезе неколкостотин хиляди евро, а на обекта ще работят около 7000 човека. Не по-малко хора ще работят и по изграждането на трите компресорни станции, които ще бъдат изградени по българския участък от тръбата. След влизането им в експлоатация пък на всяка от тях ще бъдат заети между 100 и 150 души, които да обслужват съоръженията през 24-часовия им режим на работа. Тези хора ще имат нужда от транспорт, храна, облекла и т.н., което ще създаде допълнителна работа за обслужващи предприятия, обясняват експерти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1507 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.11.12 | 12:49

1
Трябва първо да отиде до Турция, за консултация, и да му направят масаж, че нещо се бил схванал отзад.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини