Гърция фалира до седмица

  • 09 ноември 2012 16:03

  • 17562
  • 29
Гърция фалира до седмица
©

Гърция може да обяви фалит вече следващия петък, пише британският в. Файнейшъл таймс.


Тогава изтича срокът за погасяване на гръцките държавни облигации на стойност 5 млрд. евро, намиращи в разпореждана на Европейската централна банка. Атина няма пари, а ЕЦБ не се съгласи да даде отсрочка. По този начин основната банка на Европейския съюз се опитва да окаже натиск върху другите два участници в Тройката – Европейската комисия и Международния валутен фонд за постигане на споразумение за намаляване на гръцкия дълг. Това би позволи затъналата в дългове държава да получи поредния кредитен транш от 31,5 млрд. евро. Сумата можеше да бъде преведена още през юни, но процесът бе замразен, защото Атина не изпълни исканията на международните кредитори за намаляване на бюджетния дефицит и на държавния дълг. Решението за отпускането на финансовата инжекция може също да бъде отложено за 26 ноември вместо този понеделник. Тогава финансовите министри от еврозоната трябва да получат мнението на Тройката за прогреса на Гърция.

Между МВФ и ЕК също има разногласия. МВФ е песимист, че Атина ще излезе от рецесията и ще може да получи 50 млрд. евро от приватизацията и рекапитализацията на банките. Освен това ръководената от Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 институция настоява държавният дълг на Гърция да бъде намален до 120% от брутния вътрешен продукт къв 2020 г., докато ЕК предлага по-мек вариант - 125% към 2022 г. Подчинените на Жозе Мануел Барозу започнаха да се съгласяват с МВФ, но това ще доведе до финансови загуби на страните-кредитори.

Междувременно правителството на Антонис СамарасАнтонис Самарас Антонис Самарас - гръцки политик и икономист. Премиер от 19 юни 2012 г. Самарас е роден на 23 май 1951 успя да прокара проект, предвиждащ съкращаване на разходите с 13,5 млрд. евро, да увеличи някои данъци и да вдигне възрастта на пенсиониране от 65 на 67 години. Сега остава бюджетът да бъде приет, което трябва да стане в неделя, а на 12 ноември политиците от южната ни съседка трябва да чуят мнението на експертите от Тройката. След това парите биха могли да бъдат дадени на Гърция. Въпреки очакваното отпускане на сумата, много анализатори смята, че фалитът на Гърция е въпрос на време.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
17562 29

Коментари 29

Добави коментар

2012.11.14 | 17:16

29
Тая седмица стана вече една година! От кога все разправят, че Гърция ще обяви фалит!? Ами по-скоро това ще стане при нас, отколкото в Гърция.Гърците са тарикати, а не подайдупета като нашите политици.
Dan4o

2012.11.14 | 17:15

28
Ние можем да помогнем на братята гърци, ако имат желание могат да дойдат в България и ние ще им дадем работа. Доста български пенсионери имат нужда от грижи, доста български къщи могат да бъдат чистени от гърците, а също гърци могат да работят и в българското земеделие и като общаци. Ще им плащаме 1/3 от минималната работна заплата за България и няма да ги оставим без работа!

2012.11.11 | 00:13

24
Да бе, те са глупави като нас да работят за жълти стотинки.
дон пепе

2012.11.12 | 09:27

27
Гърция си е добре ,дай боже на нас техния фалит ,а на тях нашите "компетентни " управници с любимия Боко

2012.11.11 | 22:01

26
Тия гърци се оказаха корави копелдаци. Все фалират и все се измъкват като на американски игрален филм.
231

2012.11.10 | 23:08

12
Това звучилити познато . В България тоя сценарий вече е 22 години

2012.11.11 | 09:03

25
Закарайте Дянков при маляките и го направете финансов министър на страната.Той ще ги оправи (отзад) ,както оправи и българските граждани.Скоро ще пусне и нова телевизия ,по която ще учат социално слабите и пенсионерит в България ,как да си правят супа от трева ,берат ядлиив червеи и мекотели и от тях да си готвят супи и манджи ,както беше направено от компартията в Северна Корея средата на деветдесетте.
Дидо

2012.11.10 | 23:30

21
Аз не мога да разебра едно нещо - какво означава държава да фалира? Някой може ли да ми обясни? Какво се прави, когато се случи и т.н.? Не се заяждавм, просто ми е интересно.
o&k

2012.11.10 | 23:35

23
Като фалира фирма или държава,се намесват съдия-иэпълнители и эапочват да описват имуществото,подлежащо на продаване чреэ търг с цел удовлетворяване паричните претенции на эаемодателите.В случая с Гърция ще се раэпродава единствено държавна собственост-административни сгради,крайбрежна ивица и всякакви територии,пристанища,държавни дялове в раэлични отрасли и т.н.С две думи името Гърция може и да остане,но собствеността ще бъде чужда.Естествено хората работещи в раэпродадените държавни дялове остават на улицата беэ никакви компенсации.
Boss

2012.11.10 | 23:08

13
Сега, Гърция ще се обяви за анархо- комунистическа: това е ново модерно световно движение - всички митинги и протести са организирани от него (н-р Окупирай Уолстрийт): знамена червено и черно с А (от анархия). Гърция ще излезе от икономическата евро зона, ще покаже конфигурация от три пръста с преобладаващ среден т.е. няма да върне парите и ще национализира всичко. И пак ще бъде по- добре финансово от нас БГ кратуните ;)

2012.11.10 | 22:38

4
Фалит на една държава - това чисто теоретично означава тя да спре да си покрива външните задължения и съответно да бъде отрязана от източници на финансиране от чужбина, обясни икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов. В такъв сценарий ще се наложи да оцелява със собствените си приходи и би трябвало да има бюджетни излишъци. Ангелов припомни, че нещо подобно на фалит се случи в България, когато обяви мораториум по външния дълг през 1990 г. Едва през 1994 г. се договорихме и започнахме да плащаме наново, каза икономистът. Според "Дойче веле", "когато една фирма от частния сектор обяви фалит, срещу нея започва процедура по несъстоятелност. Така ли е и с държавите, изпаднали в неплатежоспособност? Засега не съществува механизъм, който да вкара една банкрутирала държава в процедура по несъстоятелност. Не съществува и международен съд, който да налага подобни процедури спрямо държави. Имало е няколко опита от страна на Международния валутен фонд да прокара подобен механизъм - засега безуспешно. Затова, когато имаме държавен банкрут, нейните кредитори трябва сами да се организират. Два примера за това са Парижкият клуб, играещ ролята на посредник между страните донори и страните длъжници, както и Лондонският клуб на банките кредиторки. Какво се случва, когато се стигне до фалит? Най-потърпевши са кредиторите на фалиралата държава - те трябва да са готови да се простят с отпуснатите пари под формата на заеми. Или в най-добрия случай - да си получат обратно само една част от тях. Накрая един държавен фалит задушава цялата икономика на страната, която влиза в спирала от опасни процеси, включително хиперинфлация, стопяване на всички активи, масова безработица, социални бунтове и т.н. С обявяването на фалит държавата се освобождава от голяма част от старите си зависимости и облекчава положението на бюджета си. Това помага на първо време, но страничните ефекти остават. Така например една фалирала държава трудно може да разчита на ново кредитиране. От друга страна, както показва примерът с Аржентина (от 2001 г.), възвръщането на загубеното доверие отнема години, а фалиралата държава се оказва с наложени строги правила за водене на фискална политика, които често включват и поддържането на балансиран бюджет. Саймън Джонсън, бивш главен икономист на Международния валутен фонд, пред “Ню Йорк таймс” преди време коментира изявление на европейските финансови министри, в което се казва: "При извънредна ситуация, когато дадена страна се окаже в неплатежоспособност, страните от Европейския съюз трябва да договорят с частните кредитори подробен план за преструктуриране, в съответствие с практиките на МВФ, с цел възстановяването на устойчивостта на дълга на страната. Ако устойчивостта на дълга може да бъде постигната чрез тези мерки, Европейският механизъм за стабилност може да осигури необходимата ликвидност."

2012.11.10 | 17:02

1
DIDO, TOVA ZNA4I, 4E OTPADAT VSIAKAKVI ZADALJENIA KAM KREDITORITE I DARJAVATA ZAPO4VA NA 4ISTO. NISHTO OPASNO I PRITESNITELNO .
ds

2012.11.10 | 23:30

20
Е айде деее , от кога чекам тия буклуци да фалират . Понеже са много отворени и се правят на голямата работа.Най отвратителните хора в света

2012.11.10 | 23:34

22
Подкрепям, имам 1 грък във входа, не иска да плаща нищо!
Франциско Франко

2012.11.10 | 23:25

19
Общо взето - ще й пръднат на кура!

2012.11.10 | 23:24

18
Социалисти ли докараха държавата им до това положение? Сергей Станишев как би коментирал това?
българин

2012.11.10 | 23:24

17
пак ще ги нахранят германците

Добави коментар

Водещи новини