Кипър започва преговори с международните кредитори

  • 09 ноември 2012 08:51

  • 504
  • 0
Кипър започва преговори с международните кредитори
©

В Кипър днес започват преговори с международните кредитори.

След като приключат ще стане ясно каква финансова помощ ще получи островната държава. След консултации с лидерите на политическите партии, синдикатите и работодателите, правителството представи на Тройката - кредитори Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, пакет от контра-предложения, които обхващат банковия сектор, бюджета, икономиката и социалната сфера.

Най-спорни моменти в преговорите с Тройката са съкращенията на заплати, пенсиите и социалните помощи, припомня БНР. Правителството отхвърли искането на Тройката за премахване на 13-та заплата и автоматичната инфлационна индексация на доходите. Кипър не приема и искането от страна на кредиторите корпоративен данък, тъй като това ще удари значително местната икономика.

Различни са позициите и по отношение на срока за фискалната корекция. Тройката настоява за по-твърди рестриктивни мерки в продължение на три години – до 2015 година, а правителството разширява този период на 4 години.

Преговорите между европейската Тройка и правителството ще продължат с интензивна програма до понеделник, когато в Брюксел е срещата на еврогрупата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
504 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини