София изпрати в последния му път патриарх Максим (снимки+видео)

  • 09 ноември 2012 07:28

  • 6552
  • 10
София изпрати в последния му път патриарх Максим (снимки+видео)
© Булфото

Поклонението пред патриарх Максим в "Св. Александър Невски" започна. Преди минути ковчегът с първойерарха на православната ни църква беше внесено в патриаршеската катедрала.

Храмът все още е празен. По предварителна програма литургията трябва да започне около 10 часа. Тя ще бъде водена от великотърновския патриарх Григорий. Той беше определен като владиката, който ще води заседанията на Светия Синод до избора на наместник на православната ни църква.

На литургията ще присъстват представители на всички 14 поместни православни църкви. Около "Св. Александър Невски" са разположени метални заграждения. По време на церемонията полицейското присъствие  района ще бъде увеличено.

Целият ми живот е преминал през неговото патриаршество, каза отец Антоний. Забелязвам единение в скръбта на българския народ. Хората се обръщат към бога и очистват душата си в моменти на скръб и на тъга, допълни той.

Вселенският патриарх Вартоломей и сръбският патриарх Ириней се очаква да пристигнат всеки момент. В „Св. Александър Невски“ пристигна архимандрит Стефан, който е глава на македонската църква, която не е призната от България. Той обаче беше посрещнат от епископ Тихон от патриаршеската катедрала. С треперещи пръсти Вселенският патриарх Вартоломей запали свещ в памет на Максим.

На службата присъства президента Росен Плевнелиев, депутати от всички политичиски сили. В храма пристигна и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Точно в 11 ч. започна и опелото на българския патриарх Максим. Церемонията се води от Вселенския патриарх Вартоломей. Точно в 12.30 ч. тленните останки на главата на Българската православна църква бяха изнесени от "Св. Александър Невски".

Последвайте канала на

Novini.bg
6552 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Plovdiv

2012.11.11 | 14:57

10
на една фасада в Пловдив прочетох следния надпис "Две к**ви петнят лицето на Пловдив-Николета Лозанова и Отец Николай"
Кой е следващият?

2012.11.11 | 14:57

9
Една комунистическа слуга си замина. Кой е следващият? 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ. Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност. Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби. 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
misiyata nevazmojna

2012.11.10 | 06:55

8
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. # Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. # 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

2012.11.10 | 06:55

7
до 7 стига с тези агенти от Велико Търново Видин Русе Пловдив Ловеч Варна Сливен насочете вниманието към Рилския и Роженския манастир люлките на българщината през вековете
от провинцията

2012.11.10 | 06:55

6
София го изпратила,България да го духа.

2012.11.10 | 06:55

5
Вярата е едно, а църквата е друго! Какво е направила църквата за бедните и за болните деца? Чак пък национален траур!

2012.11.10 | 06:55

3
Така е модерно, не знаеш ли? Също както най-големите нарушители на осмата божа заповед намират място в първите редици на всяка служба на голям празник. Винаги най големните крадци са стояли в първия ред в службите на патриарха наречени "специални гости".
Sando

2012.11.10 | 06:55

4
Еее не спрЕха тея медии да гърмят с това хайде спрете се накрая.
Люблянка

2012.11.10 | 06:54

2
На площада ДСагент до агента са се наредили!
БОКЛУК

2012.11.10 | 06:54

1
Наследството от тоя ЮДА е КЛИР от АГЕНТИ на ДС и потурчване на ЦЪРКВАТА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини