България се прощава с патриарх Максим (снимки+видео)

  • 08 ноември 2012 07:35

  • 4844
  • 3
България се прощава с патриарх Максим (снимки+видео)
©

Днес се прощаваме с патриарх Максим. Малко преди 8 сутринта тялото на патриарха беше положено в храма "Света Неделя". Районът около църквата е отцепен, миряните минават през специален вход от страната на ул. Витоша.

Архиерейска заупокойна св. Литургия ще бъде отслужена в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на днешния Архангеловден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Литургията ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод, е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.

По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

В СДВР е създадена организация за осигуряване на охраната и спокойното протичане на поклонението пред тленните останки на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. За улеснение на гражданите около сградата са изградени временни парапети, а служителите на реда ще насочват потока от хора за влизане през южния вход.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4844 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.11.10 | 12:33

3
Хора не се занимавайте с църкви,джамии.Не се занимавайте с религии православни,католически,евангелистки,мохамедани,будисти и разни други такива движения.Всичко това са престъпни организации,мафиоски структури,бизнес структури.Пак можем да сме вярващи и без тях.Просто вярвайте в Бога,молете му се както вие си намерите за добре.

2012.11.08 | 18:14

1
tova go kaji na onezi fanatici islqmistite, deto iskat da kolqt nevernicite i kre6tqt kato ludi allah akbar, da im pikaq na islqma
мисията невъзможна

2012.11.08 | 18:14

2
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини