От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша

  • 07 ноември 2012 16:19

  • 2138
  • 1
От БАБХ спряха вноса на 40 тона картофи от Полша
©

Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните не допуснаха внос на 40 тона картофи от Полша. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ .

На 06 ноември (вторник) при извършване на фитосанитарен контрол, на пункт Ферибот Оряхово, граничните фитосанитарни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с органите на Гранична полиция не допуснаха внос на пратка от 40 тона картофи с произход Полша. При проверката не са представени валидни документи. Пратката е върната към износител. Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство.

По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде придружавана задължително от:
-Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана (оригинал);
-Пратките задължително да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР; (Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно със сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти).
-Предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България. с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.
-Задължителна маркировка (етикети) на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или преопакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите.

Последвайте канала на

2138 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Теодор

2012.11.07 | 17:42

1
Ей на това му се вика свободно движение на хора стоки услуги и капитали в рамките на EC! ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини