Франция и Израел искат по-строги санкции за Иран

  • 31 октомври 2012 19:32

  • 818
  • 0
Франция и Израел искат по-строги санкции за Иран
©

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 и израелският премиер Бенямин Нетаняху, въпреки разногласията си по близкоизточния мирен процес, призоваха заедно за по-строги санкции за Иран с цел да му се попречи да разработи ядрени оръжия, предадоха световните агенции.

При посещение в Париж Нетаняху призова за "още по-строги санкции за Иран". "Санкциите безспорно се отразяват на иранската икономика, но за жалост не са забавили иранската ядрена програма", изрази съжаление той.

Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, който критикува продължаването на строежа на еврейски селища в палестинските територии и е против изказванията на Нетаняху за превантивен израелски удар по иранските ядрени обекти, призова израелци и палестинци да възобновят без предварителни условия мирните преговори.

Той предупреди палестинския президент Махмуд Абас да не се изкушава да издейства едностранно признаване на палестинска държава в ООН и подчерта, че "единствено чрез преговори може да се стигне до трайно решение на ситуацията с Палестина".

Същевременно Оланд отбеляза, че Иран не е доказал твърдението си, че ядрената му програма е с изцяло мирни цели. "Франция е готова да гласува за нови санкции, колкото са необходими", подчерта той.

В интервю за френското списание "Пари мач" Бенямин Нетаняху заяви, че евентуален изпреварващ удар на Израел по ядрените обекти на Иран би довел до понижаване на напрежението в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Според Нетаняху, подобен удар не би изострил регионалното напрежение, както предупреждават мнозина критици на израелската позиция.

"Противно на това, което казват скептиците, смятам, че пет минути след това в целия регион ще се възцари чувство на облекчение", каза той.

"Иран далеч не е популярен в арабския свят и някои правителства в региона, както и гражданите им, разбират, че Иран с ядрени оръжия ще е опасен и за тях, а не само за Израел", посочи Нетаняху.

Последвайте канала на

БТА
818 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини