Депутатите оставиха Цар Освободител пред парламента

  • 31 октомври 2012 14:20

  • 656
  • 0
Депутатите оставиха Цар Освободител пред парламента
©

Парламентът отхвърли идеята паметникът на Цар Освободител да бъде преместен от площада пред Народното събрание в София.

Предложението беше внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Според него паметникът на руския император Александър II трябва да бъде преместен, а на площад "Народно събрание" в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

По предложение на председателя на парламента Цецка Цачева, дебати по въпроса не се проведоха и въпреки протестите на опозицията, че не е редно така да се процедира, идеята беше направо подложена на гласуване и отхвърлена от пленарната зала.

"Няма друга държава, пред чиито парламент да има фигура, която е на владетел на друга държава. Проблемът е този, че ние нямаме в центъра на София големи, значими паметници на български, исторически фигури. Улиците на нашите големи владетели са малки улички, вижте улица "Хан Аспарух" или "Хан Крум", който е първият, завладял София и тя става част от България. Защо да нямаме паметник на княз Борис? Къде е паметникът на хан Крум? Къде са паметниците на нашите възрожденци? Имаше предложение за паметник на екзарх Антим Първи, първият председател на Народното събрание. Защо да нямаме такъв паметник?", коментира Лъчезар Тошев след решението на депутатите.

Последвайте канала на

Novini.bg
656 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини