Десетки хиляди българи са на пътя на Санди

  • 29 октомври 2012 19:43

  • 2757
  • 3
Десетки хиляди българи са на пътя на Санди
©

Десетки хиляди българи са на пътя на супербурята Санди в Съединените щати. Много от тях са се евакуирали преди удара на урагана, който ще засегне над 50 милиона души по източното крайбрежие на страната. Властите очакват "възможно най-лошия сценарий" от наводнения, ураганен вятър, разрушения за милиарди и вероятно човешки жертви, предаде БТВ.

Супербурята Санди е като от филм - насочила се е към най-големите и гъстонаселени градове в Съединените щати - Ню Йорк, Вашингтон, Бостън.

"Това е сериозна и огромна буря. Моят първи съвет към всички по Източното крайбрежие е да приемат ситуацията много сериозно и да следват инструкциите на местните власти", съветва президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Инструкциите са ясни - всеки, който живее близо до водата, трябва да се евакуира. От снощи животът в Ню Йорк - градът, който никога не спи, е буквално спрял, след като метрото престана да се движи. Мегаполисът се превърна в призрачен град - училищата са затворени, отменени са хиляди полети. Офисите на Федералните власти във Вашингтон не работят.

"Гледаме с известно намигване на ситуацията и се надяваме, че ураганът няма да е толкова сериозно бедствие, както засега се представя", каза сънародничката ни Боряна Джамбазова.

10 милиона може да останат без ток в следващите 24 часа. Санди е огромна буря, която от край до край е над 1600 километра. Ураганът е особено опасен, защото, когато доближи крайбрежието, ще се сблъска със студена област от ниско налягане, която ще му даде още енергия. Сблъсъкът ще доведе до обилен снеговалеж на някои места и вълни с височина от два до четири метра. Въпреки опасността, за някои хора евакуацията не е опция.

Очаква се Санди да удари по-късно тази вечер или утре сутрин.

Министерството на външните работи препоръчва на всички български граждани, планиращи да осъществят пътуване до или намиращи се в районите, които ще бъдат засегнатите от урагана Санди, да проявяват максимална бдителност, да се информират своевременно за развитието и движението на бурята, да спазват стриктно указанията на местните власти и плановете за евакуация, както и да поддържат контакт с българското посолство във Вашингтон и генералните консулства в Ню Йорк и Чикаго.

Последвайте канала на

2757 3

Коментари 3

Добави коментар
asd

2012.10.30 | 09:21

3
ами да се върнат в родината.
Българин

2012.10.30 | 09:21

2
Нашите българи недей да се оплакват и да треперят -защо не заминаха за Русия ами тръгнаха за Щатите - за много пари и богатства. Ние останалите българи защо си останахме в България......
гецо

2012.10.30 | 09:21

1
в родината е по страшно от санди

Добави коментар

Водещи новини