Постъпи сигнал срещу кандидат за Конституционния съд

  • 24 октомври 2012 18:50

  • 817
  • 0
Постъпи сигнал срещу кандидат за Конституционния съд
©

Срещу единия от четиримата кандидати за съдии в Конституционния съд от парламентарната квота е постъпил сигнал, съобщи депутатът Янаки Стоилов.

По време на изслушването на четиримата кандидати той поясни, че сигналът е срещу сегашната съдийка във Върховния административен съд Венета Марковска. Кандидатура й е издигната от депутата Дарин Матов. По неофициална информация от кулоарите на парламента сигналите са подадени от лице, подписало се с името Георги Тонев. Сигналът е адресиран до председателите на всички парламентарни групи и в него се упоменават данни за Марковска, според които нейни близки са се сдобили с апетитни имоти. Освен това Тонев обръща внимание на чести според него разговори между Марковска и адвокатът Румен Еленски.

Докато бе изслушвана от парламентарната правна комисия, Марковска заяви, че не знае за сигнала. В концепцията си тя посочи, че ако бъде избрана, би се справила с материята в Конституционния съд. Другият кандидат за конституционен съдия, сегашният заместник-председател на парламента Анастас Анастасов, беше представен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Самият Анастасов коментира публикации за това къде е завършил юридическото си образование. Той заяви, че не се срамува, че е завършил в Академията на МВР или че е бил председател на съда в Ямбол. Той гарантира, че ако бъде избран, няма да се повлиява от политически пристрастия. Кандидатурата на Синята коалиция - Екатерина Михайлова, представена от депутата Веселин Методиев, беше свързана с предложения за разширяване на възможностите за сезиране на Конституционния съд. Според Михайлова е ненормално участниците в изборите да нямат право да обжалват резултатите от тях. Според нея всяка парламентарна група, без значене от големината си, трябва да има възможност да сезира Конституционния съд. Въпросите към четвъртия кандидат - Татяна Върбанова, представени от депутата Янаки Стоилов, бяха свързани с тълкувателната дейност по основните права и свободи на гражданите. Тя заяви, че не се възприема като партийна кандидатура, а тълкува номинацията си като оценка за работата си. Сега Върбанова е съдия във Върховния касационен съд.

Четиримата кандидати ще бъдат гласувани в пленарната зала на 31 октомври.

Последвайте канала на

БТА
817 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини