Бедността в детството уврежда ДНК на детето

  • 23 октомври 2012 16:18

  • 2024
  • 2
Бедността в детството уврежда ДНК на детето
©

Учени успяха да докажат, че бедността и стресът по време на детството увреждат ДНК на децата.

Университетът на Британска Колумбия и Центърът по молекулярна медицина и терапия в съвместно проучване са доказали, че детската бедност и стрес, заедно с демографските характеристики – възраст, пол и етническа принадлежност – оставят отпечатък в човешките гени. Тези следи може да играят определена роля в нашите имунни реакции в бъдеще, пише "30 думи".

Изследването е публикувано в специален брой на Бюлетина на Националната академия на науките, и в него се проследява как опитът, натрупан веднага след раждането и в първите години от живота, може да повлияе на хода на човешкия живот.

Изследването на промените в гените, известно също като епигенетика, разглежда процеса на метилиране на ДНК, където към ДНК се добавят химически молекули, “включващи” или “изключващи” някои гени. Проучването е установило, че преживяванията играят определена роля в оформянето на моделите на метилиране на ДНК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2024 2

Коментари 2

Добави коментар
fgdfhg

2012.10.31 | 01:21

2
dqvolopoklonicite i sadisti-ateisti go znaqt mnogo otdavna tova i naro4no provejdat takava politika za da deformirat horata ;]

2012.10.31 | 01:21

1
Тука в Бг значи вече не сме хора.

Добави коментар

Водещи новини