Официално: Закриват Белодробната болница в Пловдив от Нова година

  • 23 октомври 2012 09:42

  • 2256
  • 0
Официално: Закриват Белодробната болница в Пловдив от Нова година
©

От 1 януари дейността на Белодробна болница трябва да се прехвърли към УМБАЛ “Свети Георги”. Разпоредил съм да бъде изпратено писмо до здравния министър Десислава Атанасова, с което я уведомяваме, че община Пловдив няма да преподпише договора за изпълнение на дейността от 1 януари.

Това заяви пред Марица кметът Иван Тотев по време на първата копка за изграждането на съвсем нова лаборатория, необходима при лечение на туберкулоза. Специализираният сектор ще се пребазира в инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги”. Хората, които ще дойдат тук, трябва да си подготвят документите за преназначаване. До 31 декември ще се прекратят всички трудови договори, каза още Иван Тотев.

Сградата на Белодробна ще се пази с охрана. Общинският съвет ще реши бъдещето на имота. Дългът на болницата, който заварихме е 3 милиона. Тази година той се увеличи с 600 000 лева. Само преди 2 седмици отново са били запорирани сметките за дълг от 56 000 лева към фармацевтична компания, обясни кметът. Борчът вече бил платен.

Лечението и диспансеризацията на туберкулозно болните ще бъде към клиниката по пулмология. Базата ще се разположи в едното крило на административния блок на инфекциозна клиника. Помещенията са били използвани предимно за архив, обясни директорът на Университетска професор Карен Джамбазов.

Проектът включва разкриване на 42-45 легла за пациенти с активна туберкулоза, лаборатория и кабинети на ТЕЛК. Общата сума за преустройство на съществуващата сграда, лаборатория и облагородяване на околното пространство ще възлезе на 700-800 хил. лева. От тях 150 000 са предвидени за специална инсталация за обмен на въздуха. Това е необходимо, тъй като по съвременния стандарт всяка стая трябва да има добър обмен на въздуха и специфична вентилация, обясни още професор Джамбазов. Детската туберкулоза ще продължи да се лекува само в София, в Пловдив ще продължи наблюдението след интензивната фаза на лечение. Останалите заболявания ­ пневмонии, бронхити, ХОББ ще отидат в другите болници.

Последвайте канала на

Novini.bg
2256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини