Лидерът на КНСБ: Мит е, че хората получават малко, защото работят малко

  • 23 октомври 2012 08:10

  • 1628
  • 2
Лидерът на КНСБ: Мит е, че хората получават малко, защото работят малко
©

Семейства у нас живеят в бедност, сочат данни на КНСБ, цитирани от БНТ. Според Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България, заради постъпването на живота и основните хранителни продукти, трябва да се вземе пакет от мерки, които да подпомогнат хората в трудните времена, сред които коледна надбавка за пенсионерите.

По думите на Димитров, исканията на майките относно детските надбавки, са основателни в по-голямата си час. Искането за обвързване на издръжката на осигурените майки с минималната работна заплата трябва да бъде изпълнено, смята той. Той изтъкна като проблем универсалната детска надбавка, която се оказва, че не е универсална.

Два мита в момента циркулират в общественото пространство, каза лидерът на КНСБ. Единият е, че бедността в страната намалява, защото хората имали пари в банка. Данните сочат, че два пъти повече българи теглят от банката, вместо да внасят. Освен това депозитите са малки. Хората изяждат това, което имат като спестявания, за да могат да живеят, обясни той. Другият мит е, че хората получават малко, защото работят малко, което също не е вярно, защото в почти половината от секторите от икономиката промишлената производителност се е увеличила, а заплатите не са мръднали. Оказва се, че два пъти повече работим, а два пъти по-малко получаваме, допълни той.

Според Камен Колев, зам.-председател на БСК, всяко едно тримесечие може да се види, че заплатите растат спрямо тримесечието за предходната година, макар с малко. Пропорцията между производителност и заплати се стеснява, каза той. Той коментира Бюджет 2013, като изрази мнение, че в плановете за следващата година не са заложени достатъчно начини за подкрепа на бизнеса и увеличаване на работните места. Според него, икономическият растеж е много надценен. По думите му, плоският данък трябва да се запази и за следващата година - един механизъм, който би стимулирал бизнеса, макар за момента да не се отчитат чуждестранни инвестиции.

Димитров контрира, че плоският данък очевидно трябва да бъде променен. Бедността има обвързаност с данъчното облагане. Данъка прави бедните по-бедни, а богатите по-богати, каза той. Според него, финансовият капитал на страната не е оползотворен добре. Трябва да има данък на финансовите транзакции, тъй като банките са единствените институции, които са освободени от ДДС. Говоря за нови данъци, ако не стигат пари за пицата. Трябва да натоварим сивия бизнес, който не си плаща, каза той.

Според Колев обаче всички тези данъци натоварват бизнеса, който е на светло. Притискайки бизнеса, ние ще го вкараме в сивия сектор.
Според нас държавните активи могат да бъдат управлявани по друг начин и да носят повече доходи, каза зам.-председателят на БСК.

Безработицата е по-важният и голям проблем, смята Колев. Безработицата е стряскаща, а и много хора вече са обезкуражени. По думите му, няма стимули за работодателите, за да за наемат персонал. В кризата бизнесът се научи да има същото производство с по-малко персонал. И сега няма оживление в икономиката, което да го накара да наема нови хора.

Трябва трайно да се реши проблемът с безработицата, каза Димитров. Основният дебат в България не трябва да бъде референдума за АЕЦ "Белене", а цената на труда. Как се определя на кой с колко трябва да бъде увеличена заплатата и колко струва трудът на хората - това трябва да се дискутира в обществото, категоричен бе лидерът на КНСБ. Според него трябва да се промени тенденцията хората да работят повече, да не мързелуват, а в същото време бедността да се увеличава.
 

Последвайте канала на

1628 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.23 | 19:25

2
Вдигнете хората на протести,стига сте празнословили.Нещо мащабно да сте организирали до сега?Защитата на исканията в професинален план са основната ви задача.Но или не искате,или ви е страх.
Работещ беден

2012.10.23 | 19:25

1
Всички в семейството ми работим и не покриваме минималния стандарт за живот над границата на бедността от 562 лв./човек, обявен вчера в новините. Има нещо сбъркано в тази държава - олигархия и корумпирани политици. Да ги изринем с фадромите!!!

Добави коментар

Водещи новини