Драма в Кърджали

  • 21 октомври 2012 16:49

  • 3471
  • 6
Драма в Кърджали
©

БСП и ГЕРБ в Кърджали се отказаха да бойкотират тържествената сесия на общинския съвет за 100-годишнината от освобождението на града.

Вчера съветниците заплашиха да напуснат заседанието, ако кандидатурата на генерал Васил Делов, предвождал войските в щурма за отвоюване на Източните Родопи по време на Балканската война, за почетен гражданин не бъде включена в дневния ред на сесията. Кандидатурата не беше приета от съветниците в Кърджали. Номинацията беше включена в дневния ред на тържествената сесия и подложена на гласуване като последна точка. За генерала гласуваха 16 съветници - от БСП и от ГЕРБ, а 22 от ДПС се въздържаха. Така в юбилейната за Кърджали година няма присъдено почетно звание, предаде БНР.

След сесията съветниците от БСП и ГЕРБ напуснаха залата възмутени. Представителите на двете партии отказаха да се качат и на официалната трибуна за честванията в градската градина. Според лидера на БСП в града - Милко Багдасаров, решението е срам и позор за Кърджали. Депутатът от левицата Димчо Михалевски призова присъстващите на церемонията да аплодират делото на генерал Делов и заяви, че военноначалникът става почетен гражданин на духа на Кърджали. "Прецедент в историята на града" нарече случилото се и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея обаче, почетният гражданин тази година си остава генерал Васил Делов.

Много местни жители също напуснаха церемонията. Оттеглиха се и представителните ученически групи. Според инициативният комитет, издигнал кандидатурата на генерал Делов, ДПС е хвърлило срамно петно върху историята и днешното решение на съветниците от движението е позор, а моделът на толерантност в Родопите вече е разрушен.

Кулминацията на честванията за 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите в Смолян е от 19:00 ч. с тържествена заря-проверка. Слово ще произнесе министърът на отбраната Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на полк. Владимир Серафимов. Националната гвардейска част "Искри" ще представи на жителите и гостите на Смолян спектакъла "Искри"

Последвайте канала на

3471 6

Коментари 6

Добави коментар
ЗАБРАНА НА ДПС

2012.10.22 | 20:32

6
Сега лъсна истината и за Пазарджик-ислямистите и топлата връзка с ДПС и Арабските ислямисти-донори. Мечатата им е да с в Турция. ДА СЕ ЗАБРАНИ ДПС-времето му мина.

2012.10.22 | 20:32

5
Sega gen. Vasil Delov mnogo 6te se obidi !

2012.10.22 | 20:32

4
Съд и затвор за п*далите от дпс.До един са терористи и турски мекерета.Мястото им е в Гуантанамо.До кога ще ги търпим да се гаврят с Българската история.Къде е президента,къде е Бойко?ВЪН ДПС ОТ БЪЛГАРИЯ
КЮРДжали

2012.10.22 | 20:32

3
Нека президента издаде указ за преименоване на града на Генерал Делово, тогава нито общински съвети, нито мешерето на Ди-Пи-еС могат да реагират!

2012.10.22 | 20:31

2
Браво! Повече такива реакции от страна на другите партии заедно (а не само атака) ще докаже несъстоятелността и истинският облик на дпс...

2012.10.22 | 20:31

1
Какво им се връзвате, тая "партия" е противоконституционна

Добави коментар

Водещи новини